Oulu-opiston kuulumisia
Kurkistus kuvataideleikkikoulun toimintaan
Olen toiminut tämän lukuvuoden ajan kuvataideopettajana kuvataideleikkikoulussa Metsokankaan toimipisteessämme. 5- ja 6-vuotiaiden kanssa kuvataiteen maailmoissa seikkailu on opettajalle vähintään yhtä antoisaa kuin lapsille itselleen. Leikkikoulussa harjoitellaan taiteen saloihin tutustumisen lisäksi ryhmätyötaitoja, pitkäjänteisyyttä ja oman toiminnan ohjausta – aina kuitenkin leikin kautta. Kuvataiteen varhaiskasvatus ei tällä hetkellä kuulu taiteen perusopetukseen, mutta noudattaa taiteen perusopetuksen varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmaa. Kuvataideleikkikoulu valmistaa lasta perusopetuksen piiriin siirtymiseen, jonka voi aloittaa jo seitsemänvuotiaana. Tänä lukuvuonna olemme järjestäneet kuvataideleikkikoulutoimintaa Haukiputaan, Metsokankaan ja Oulunsalon alueilla.
Metsokankaan kuvataideleikkikoululaiset uppoutuneina aarrekartan tekemiseen
Huolimörköjä ja tuulen suhinaa
Kuvataideleikkikoulussa haluamme avata lapselle taiteen rajattoman maailman eri tekniikoiden ja kokeilujen myötä. Syksyllä käsittelimme ryhmässämme muun muassa pelkoja muotoilemalla savesta oman Huolimörön, joka voi auttaa lasta käsittelemään pelkojaan ja huoliaan syömällä niitä. Kävimme tutustumassa ympäristöön keräämällä luonnonmateriaaleja, joista valmistimme kunkin lapsen omalle luonnonvaraiselle eläimelle pesän. Kuuntelimme myös tuulen ääntä ja teimme siitä suuret hiilipiirustukset.
Matkalla Kaukaisille Vuorille
Tämän kevään aikana olemme lähteneet leikkikoululaisten kanssa hauskalle, innostavalle ja jännittävällekin seikkailulle kohti Kaukaisia Vuoria. Matka on vielä kesken, mutta tähän asti koettu seikkailu on ollut vaiherikas ja toimintaa täynnä. Olemme muun muassa luoneet kukin omat supervoimia omaavat matkaseurueet ja yöpyneet seuruiden voimin teltoissa synkän metsän keskellä. Olemme vierailleet Talvisessa Taikametsässä ja Omituisten Olioiden Viidakossa sekä kohdanneet puhuvan Jääkarhun ja Kaukaisten Vuorten kuninkaan, Vuorileijonan.
Vasemmalla Topin, 6, Omituiset Oliot, oikealla Huolimörkökaveruksia
Viime kerralla saimme Vuorileijonalta kartan Korallimeren keskellä sijaitsevasta Korallisaaresta, jolta seurueen olisi pelastettava hurjan Merirosvoklaanin varastama ja piilottama Merenväen aarre. Olemme muotoilleet keramiikkareliefin Rut Brykin innoittamana, kokeilleet akvarellityöskentelyn erikoistekniikoita, tutustuneet pastellitekniikkaan valöörien ja erilaisten tekstuurien avulla sekä uppoutuneet abstraktin taiteen saloihin pohtimalla omia tunteita värien kautta. Muutamia mainitakseni.
Jaden, 6, Talvinen Taikametsä
Merkityksellinen taide
Turhan usein kuvataideharrastusta pidetään vain jonkinlaisena koristeluna, askarteluna, puuhasteluna tai kerhotoimintana. Taiteen vaikutus hyvinvointiin on myös lapsen kohdalla merkittävä, ja kuvataide voikin parhaassa tapauksessa toimia suurena voimavarana läpi elämän. Se voi rikastuttaa mielikuvitusta, vahvistaa omakuvaa ja opettaa mediakriittisyyttä sekä antaa välineitä käsitellä visuaalista, vahvasti medioitunutta ja ristiriitaistakin maailmaamme. Näihin tavoitteisiin tähtäämme yhdessä taidekoulumme pätevien kuvataideopettajien kanssa.
Elisa Tuohimaa
Kuvataiteen vastuuopettaja (vs. 31.5.2019 saakka)
neljän lapsen äiti, kuvataideopettaja (TaM), kuvataiteilija, designer
Artikkelit
-
-
Etätyötä Itävallasta
-
Pajan tarina
-
Lättähatun tarina II
-
Lättähatun tarina I
-
Naamioteatteria Etelä-Ranskassa
-
Malagan mimmit
-
Islanti, Saagojen ihmeellinen maa
-
Yhteistä hyvää ja yhdessä tekemistä
-
Palaajan Oulu
-
Uteliaalla ja avoimella asenteella kieltä oppimassa historiallisessa Normandiassa
-
DIGITTÄÄ-hanke käynnistyy opistoissa
-
Mitä ryhmä sinulle merkitsee? Pieni ”epätieteellinen minitutkimus” käsityöryhmissäni
-
Kurkistus kuvataideleikkikoulun toimintaan
-
Learning by doing - tekemällä oppii
-
Mennään bussilla – On the buses
-
Metsästä ekologisempaa kangasta linnanjuhliin
-
Baletin pyörteissä
-
Swingin askeleita