Oulu-opiston kuulumisia

< Takaisin

Malagan mimmit

Erasmus+ hankkeen helmiä

Tanssiopettajat Irene Räty ja Heidi Ranta salsatunneilla Malagassa, Espanjassa 24.5.-31.5.2019

Malagan mimmit ready to salsa - Oulu-opiston tanssinopettajat Irene Räty ja Heidi Ranta tutustuivat Erasmus+ vaihdossa argentiinalaiseen tangoon ja vauhdikkaaseen salsaan kuumassa Malagassa.

Perjantai 24.5.2019
Irene saapuu Oulusta ja Heidi Jyväskylästä Helsinki-Vantaan lentokentälle lähteäkseen Malagaan Erasmus vaihtoon oppiakseen ja tutustuakseen tansseista tunteikkaampaan argentiinalaiseen tangoon sekä vauhdikkaaseen, iloiseen ja elämän makuiseen salsaan. Lentokentälle he tapasivat vielä Oulu-opiston rehtorin Outi Lohen, joka kyllä teki kaikkensa, jotta Heidi matkaisi Ranualle ja hän lähtisi Irenen mukaan Malagaan. Ei toteutunut Outin toive ja tanssivat mimmit Haukiputaalta ja Kempeleestä suuntasivat tanssitossunsa kohti aurinkoista Espanjaa. Lähdetään katsomaan, kuinka heidän Erasmus-vaihtonsa etenee.

Upea Le Jardin ravintola ja Irene argentiinalaisen tangon, eli Milongan pauloissa

Lauantai 25.5.
Koska saavuimme kesken yöunien Malagaan, oli meidän ensin levättävä lentoväsymys pois. Iltapäivästä olimme jo innokkaina lähdössä tutustumaan lähiseutuun sekä Malagan vanhaan kaupunkiin, Centro Malagaan. Kreikkalaishenkinen hotellimme sijaitsi aivan vanhan kaupungin liepeillä. Vanha kaupunki ihastutti meidät kapeilla kujilla, sekä kauniilla ja vanhalla arkkitehtuurilla. Saimme kävellä upeita marmoroituja katuja pitkin. Kylläpä tanssinopettajan mieltä hiveli kaupungin kauneus.                                       

Sunnuntai 26.5.
Sunnuntaina lähdimme junalla kohti historiallista vuoristokylää, Mijasta. Kuvankaunis valkoinen kylä sijaitsee Fuengirolan yläpuolella ja matka sinne taittui kauniita maisemia ihastellen ensin junalla ja sitten paikallisbussilla. Mijas on perinteinen espanjalainen valkoinen kylä vuoristossa. Talot ovat valkoisiksi kalkittuja, ja kuuluu ns. ”oikeiden” Pueblo Blancojen kyliin, jotka jo 1960-luvulta saakka ovat saaneet matkailusta elinkeinonsa. Viehättävä Mijaksen kylä on oiva päiväretkikohde. Mijas sijaitsee 30 kilometriä Malagasta etelään ja 8 kilometrin päässä Fuengirolasta.

Katukuvaa Swing Project Schoolin liepeillä ja  Mijas - kaunis valkoinen kaupunki

Mijaksen vierailun jälkeen pääsivät tanssivarpaat vihdoin töihin, kun paikallinen suomalainen oppaamme Sari vei meidät Torremolinokseen tanssimaan salsaa. Opetus tapahtui salsabaarin tiloissa, sillä täällä Espanjassa on yleistä, että salsabaareissa on alkuillasta opetustunteja, jonka jälkeen alkavat kaikille yhteiset tanssit. Atrévete oli upea paikka, jossa tanssittiin 3 eri kerroksessa kolmea eri lajia (salsaa, kizombaa sekä bachataa). Me osallistuimme opetustunneille, jotka olivat kuubalaisen salsaopettajan Jorge el Cheveren ohjaamia.

Maanantaina 27.5.
Maanantaina saimme seikkailla ilman opasta Swing Project School:ia kohti. Koulu sijaitsee kaupungin uudemmalla puolella, jonne oli taksimatkan verran matkaa majapaikastamme. Kuljettajan kanssa löysimme yhteisen kielen ja pääsimme perille. Tunnit alkavat SPS:ssä aina 19.30. Me tunnolliset suomalaiset salsanopiskelijat olimme paikalla hyvissä ajoin n.19 aikoihin. Ovet olivat säpissä ja olimme epäluuloisia, olemmeko oikeassa paikassa. Mutta emme huolestuneet vaan tilanne mahdollisti meille tutustumisen koulun lähialueeseen. Iloksemme tupsahdimme keskelle paikallisen asutusalueen elämänmenoa. Ja saimme nähdä, kuinka hattupäiset vanhat miehet olivat kokoontuneet alkuillan rupattelutuokiolle läheiselle kadunkulmalle. Hetki on ikuistunut verkkokalvoillemme, mutta ei valitettavasti kuviksi asti.

Swing Project School, omistajia ja Oulu-opiston tanssinopettajia

Palasimme tanssikoululle lähempänä puolta kahdeksaa ja olimme huojentuneita, kun omistajat olivat paikalla. Löysimme yhteisen kielen englannin, espanjan ja kehon kielen kautta. Ihmettelimme, kun muita opiskelijoita ei näkynyt eikä kuulunut, mutta Nico uusi tanssinopettajamme kertoi, että ei huolta he tulevat, kun joutavat. Tämäkin on ilmeisen tyypillistä Espanjassa. Manana (lausutaan manjana)/Punto, sanotaan. Ensimmäinen tunti alkoi ja näin kävi, muut tanssijat tulivat, kun ehtivät. Tanssimme neljä tuntia illan aikana kuubalaista salsaa, salsa linjaa sekä bachataa eri tasoisilla tunneilla.

Tiistai 28.5.

Nyt oli rytmit heittänyt kuperkeikkaa. Viime öiset opetustunnit loppuivat klo 23.30 yöllä ja siitä sitten taksia kuikuilemaan, joten hotellilla oltiin vasta lähempänä 01.00! (Bussit ja junat eivät kulje enää tuohon aikaan.) Tiistai aamu otettiinkin sitten rennommin: tutustuimme polttavaan aurinkoon pienen kattoaltaamme ympärillä, ja näkymät olivat huikeat; meri ja kauniit vanhan kaupungin rakennukset.

Ajattelimme käydä tutustumassa paikalliseen Outlet-myymälään, koska espanja on tunnettu Desigual-muotibrändistä, niin tottahan sitä täytyy tutustua paikalliseen, maailmalla tunnettuun brändiin. Seikkailimme junalla ja taksilla. Tämä taksi olikin ainoa, joka huijasi meitä. Pokkana kuljettaja sanoi minimimaksun kyseiseen paikkaan ja me kiltisti uskoimme. Paikka olikin yllättävän lähellä, mutta totaalinen pettymys. Hurjan iso rakennus ja melkein autio koko paikka, taisimme olla niitä ainoita asiakkaita. No pieni tuliainen sieltä löytyi.       
                      
Paluumatka olikin jännittävä. Päädyimme ottamaan taksin suoraan vanhaan kaupunkiin. Kuljettajamme oli vanhempi herrasmies, joten kieli ei aivan taittunut selväksi, minne olimme menossa, kävimme siis kiertelemässä Malagan uudempaa keskustaa ja kun kuskille selvisi, että halusimme vanhaan kaupunkiin, sammutti hän mittarin ja vei meidät perille halvemmalla kyydillä kuin mitä olimme tulleet sinne. Vanhan kaupungin kauniit kadut ja rakennukset jälleen valtasivat mielemme ja kävimme syömässä perinteistä espanjalaista ruokaa paellaa. Ravintolat olivat vielä aika tyhjiä, koska me skandinaavit ruokailemme aina väärään aikaan, sillä me olimme tanssimassa, kun paikalliset ja oikeat turistit tulevat syömään. Tänä iltana olimme oikeaan aikaan paikalla ja homma lähti jälleen käyntiin. Illan aikana saimme kuitenkin tutustua vielä Salsan Lady Styleen. Ah, niin naisellista liikkumista. Tässähän ihan tuntee itsensä naiseksi! Tunnit loppuivat jälleen 23.30.

Keskiviikko 29.5.
Täksi päiväksi oli suunniteltu Fuengirolaan ja Sofia-opistoon tutustumista. Juna oli jälleen kätevästi käytössä ja pystyimme ihailemaan koko Costa del Solin rantaa ja sen varrella olevia kyliä. Fuengirola on pieni mutta useiden suomalaisten asuttama kaupunki, n. 3000 suomalaista asuu alueella, enemmistö talviaikaan. Siksi sinne on perustettu myös suomalainen kansalaisopisto, mikä on suosittu suomalaisten keskuudessa.

Toukokuu on hyvin hiljaista aikaa opistolla, suomalaiset ovat lähteneet ja turistit eivät ole vielä saapuneet. Mutta meille aikaa riitti kaupungin kiertelyyn ja pienoiseen tuliaistervehdykseen. Sofia-opistolla käyminen jäi seuraavaan kertaan. Suoraan juna-asemalta otimme taksin ja olimme oppineet jo espanjalaista kulttuuria; hiukan myöhässä tunnille. Tänään tuntui, että olimme oppineet ja tanssiminen sujui jo nauttien. Tunnit olivat osittain samoja kuin maanantaina.
 
Torstai 30.5.
Torstai olikin sitten toivoa täynnä. Päivä alkoi kulttuuripläjäyksellä, kun tutustuimme Picasso museon Olga Picasso näyttelyyn, joka kertoi Olgan osallisuudesta elämään taiteilijan rinnalla. Olgan ja Pablon elämästä oli kerrottu paljon myös valokuvin, joissa isossa roolissa oli myös heidän lapsensa. Museo on keskelle kaunista vanhan Malagan keskustaa. Ihmisvilinä, värikkäät vaatteet ja musiikki siivitti meidät nautinnolliselle kulttuurimatkalle. Lounaaksi saimme nauttia jälleen perinteistä espanjalaista ruokaa.

Illalla suuntasimme Le Jardin ravintolaan, jossa perinteisesti torstaisin opetetaan argentiinalaista tangoa. Alkuillasta opettaja Manuel Rosales käy läpi argentiinalaisen tangon perusteita edeten kulloisenkin ryhmän tahtiin. Pikkuhiljaa ravintola täyttyy kopisevista kannoista ja tyylikkäistä herrasmiehistä, jotka tulevat tanssimaan ja nauttimaan tangon huumasta. Ravintola toimii koko illan myös á la carte ravintolana, jolloin asiakkaat/turistit saavat tangoillallisen.
Paikalliset tulevat Le Jardiniin ensin nauttimaan illallista ja jatkavat iltaa tanssin pyörteissä. Katseen siirtyessä lattian tasolle silmiämme hivelee mitä kauneimmat, upeimmat ja korkeimmat korkokengät. Meitä häkellytti korkojen korot ja naisten upea vartalonhallinta koron päällä. Melkein voisi sanoa, mitä iäkkäämpi tanssija sitä korkeammat korot. Le Jardin paikkana on näkemisen arvoinen. Upea ja yksi Malagan vanhimmista rakennuksista, joka on rakennettu vuonna 1887. Ravintola tarjoaa perinteisiä Andalusian alueen ruoka-annoksia. Tunnelma ravintolassa on intiimi, mutta vapautunut.

Milonga eli argentiinalaisen tangon tanssit jatkuivat puolille öin, mutta me halusimme vielä päästä tanssimaan viikon aikana opittuja salsakuvioita ja suuntasimme lähistöllä olevalla salsaklubille. Klubilla oli onneksemme myös opetusta pieninä teasereinä. Klubi täyttyi iloisista tanssijoista ja kohtasimme vielä muutaman mukavan viejän ja saimme nauttia sekä salsan, että bachatan pyörteistä. Tanssivarpaat vipattivat aamuyöhön, sillä perjantai oli matkustuspäivä.

           
Perjantai 31.5. – lauantai 1.6.

Viimeinen päivä. On aika sanoa hyvästit Malagalle ja suunnata kengän kärjet ja uudet opit takataskussa kohti Suomea ja Oulu-opistoa. Matka kotiin taittui mukavissa tunnelmissa suunnitellen, kuinka tuomme uudet opit osaksi Oulu-opiston tanssitarjontaa.

Teksti ja kuvat: Irene Räty ja Heidi Ranta

Jakolinkki