Oulu-opiston kuulumisia

< Takaisin

Metsästä ekologisempaa kangasta linnanjuhliin

KaiCell Fibers on kehittänyt ympäristöystävällisen havuselluloosa kuidun, josta on nyt valmistettu puku linnanjuhliin. Mekkokankaan värjäyksen ja painokuviot on suunnitellut ja toteuttanut Oulu-opiston taide- ja taitoaineiden opettaja Pia Leppänen-Keränen.

Elokuussa sain kuulla projektista, jossa KaiCell Fibers on kehittänyt kuitua havuselluloosasta yhteistyössä mm. Tampereen teknillisen yliopiston ja Aalto yliopiston kanssa. Tämä ekologinen uusi kuitu päätyisi kansanedustaja Marisanna Jarvan linnanjuhlien puvun materiaaliksi. Kankaan värjäykseen etsittiin osaajaa ja minua pyydettiin projektiin mukaan. Asiakkaan toiveita olivat: luonto, metsä, terva ja tervavene. Aloitin maalamalla akvarellein värejä paperille ja samalla mietin Oulujokea, Kainuuta, metsiä ja järviä. Alusta alkaen minulle oli selvää, että luonto puhuisi erityisesti kankaan värien kautta, muu tulisi sen jälkeen. Veden sininen, syvä indigo ja siihen mukaan tummaa metsän vihreää.

Luonto on ollut minulle läheinen asia lapsesta asti ja on hienoa, että tässä projektissa se nivoo kaikki osa-alueet yhteen. Lisäksi sain yhdistettyä tähän työhön kuvataiteen ja käsityön, mielestäni ne tukevat luontevasti toisiaan. Löydettyäni sopivat värit, metsä ja vesi löysivät myös luontevasti paikkansa mekon suunnitelmassa. Mekon mallia en halunnut määritellä tarkkaan, vaan luotin Haukiputaalla toimivan Maijan Putikin Maija Kumpulan näkemykseen siitä. Hän ompelisi mekon asiakkaan toiveiden ja mittojen mukaan. Päätimme yhdessä, että mekko tulisi olemaan hyvin yksinkertainen antaen kankaalle pääroolin.

Marraskuussa värjäsin mekkoa varten havuselluloosa kankaan, muutamien koevärjäyksien jälkeen. Ensin värjäsin mekon yläosan, jonka jälkeen se lähti eteenpäin Maija Kumpulalle ommeltavaksi ja mekko alkoi saada muotonsa. Seuraavaksi värjäsin hihat ja mekon alaosan. Minun oli helpompi kontrolloida värjäytymisprosessia tekemällä se käsin, pienemmissä erissä. Näin sain kankaisiin myös haluamani epätasaisen värin, joka kuvasi hyvin metsää ja elävää veden pintaa. Sen jälkeen alkoi painokuvioiden tarkempi suunnittelu ja sommittelu mekkoon yhteistyössä asiakkaan ja Maijan kanssa. Päädyimme yksinkertaisiin puiden muotoihin, jotka painettiin kuparin sävyisellä painovärillä tuoden juhlavuutta kankaaseen. Mekon taakse haluttiin jotain joka herättäisi mielenkiinnon ja kertoisi tarinaa. Sen näkevät muutkin sitten itsenäisyyspäivän juhlissa. Olen erityisen tyytyväinen kankaan elävään väriin, joka minulla oli mielessä jo maalatessani akvarellimaisemaa.

Lisätietoa Kaicell Fibersin ekologisesta pukuhankkeesta

3.12.2018 Pia Leppänen-Keränen, Oulu-opiston taide- ja taitoaineiden opettaja, TaM, KM ja tekstiiliartenomi

Jakolinkki