Oulu-opiston kuulumisia

< Takaisin

Swingin askeleita

Erasmus+ hankkeen helmiä

Tanssinopettaja Irene Räty  Herräng Dance Camp -tanssikurssilla Ruotsissa 7.-13.8.2018

Teema: Uuden lajin, Soolo Swingin/Jazz syventäminen,
Opettajat: Pontus Persson, Skye Humphries, Angela Andrew, Naomi Uyama, Ousmana Camara ja Saul Perez Valdes

Matkapäiväkirja

Lauantai 7.7. on majoittumispäivä, sekä ilmoittaudutaan. Saavuimme Oulusta Helsingin kautta lentäen Arlandaan, sieltä kätevästi festaribussilla kohti Herrängiä. Bussimatkaa oli vajaa 50 kilometriä. 37. festivaalit olivat jo pitkän kokemuksen ansiosta erittäin hyvin hoidettu. Kurssimaksut, ruokailut, bussikuljetukset, kaikki nämä hoituivat helposti ja näppärästi netin kautta. Ja kaikki toimi! 

Koko viikko oli aikataulutettu tarkasti ja ohjelmaa oli niin paljon, ettei kaikkia ehtinyt tehdä ja nähdä.

Jäi siis tekemistä seuraavillekin festareille. Olimme vuokranneet kimppa-asunnon muiden suomalaisten kanssa. Pihapiirissä asui myös saksalaisia ja englantilaisia kurssilaisia.

Saimme ensimmäisenä iltana käteen Weekly Magazinen, josta näimme kaikki tapahtumat ja käytännön tiedot missä tapahtuu mitäkin. Päivien aikataulutus oli huikea. Tunnit sijoittuivat klo 10-19.10 välille. Jos olit valinnut kokopäiväkurssin, sinulle kuului 17 opetustuntia ja soolo jazzissa oli 6 eri opettajaa. Tämän vuoden erikoisuutena oli afrikkalainen tanssi ja mambo, yksi tunti kumpaakin. Nämä lajit auttoivat ymmärtämään swingin mahdollisuuksia muissakin lajeissa. Todella hyvää vertailua näin tanssinopettajalle.

Sunnuntaina tunnit alkoivat aamupäivästä. Opetustunteja oli 3-4 krt 75 min päivän aikana. Sunnuntaista perjantaihin oli opetustunnit, mutta ei siinä vielä kaikki. Joka ikinen päivä oli klo 19-21 välillä ns. crash courses, eli pieniä tutustumisia kaikkeen mahdolliseen, vaikka pienen esityksen katsomiseen.

Päivittäin ilmoitustaululle tuli DAILY TELEGRAM, josta seurattiin päivän teemat. Kurssien päätteeksi joka ilta klo 21-22 oli daily meeting, jossa Lennart Westerlund (yksi festivaalin perustajista) kertoi päivän aiheista mitä on tapahtunut, mitä tapahtuu ja mitä tulee tapahtumaa. Joka ilta oli eri aiheet, mielenkiintoinen ja täydellinen infopaketti päivittäin. Tänne oli pakko ehtiä!

Tämän jälkeen klo 22-23 kirjastossa Lennart pitää library talkin, eli keskustelun jostakin päivän polttavasta aiheesta, opettajasta, erikoisvieraasta, esim. Sugar Sullivan ja Barbara Billups, suoraan Harlemista, eli alkuperäiset 40-luvun tanssi-ihmeet. Tiistaina oli heidän keskustelun vuoro, keskiviikko iltana upea ja innostavin opettaja Skye Humphriesin haastattelu, torstaina pohjoisen ruotsin swing vaikuttajat Åsa ja Daniel Heedman. Todella mielenkiintoisia keskusteluja. Keskustelut käytiin englanniksi.

Englanti oli kansainvälisen festivaalin kieli. Kurssilaisia oli Australiasta, Japanista, Euroopan eri maista ja jopa Meksiosta. Festarin suuruudesta kertoo myös väkimäärä. Kylässä asuu vakinaisesti 500 ihmistä, mutta tällä 2. viikon kurssilla osallistujia oli 750.

Meitä oli siis paljon! Niin ja pyörillä oli kova kysyntä, sekä paikallisilla hyvä tienesti vuokrata niitä. Toki mekin vuokrasimme pyörät viikoksi. Pyörillä olikin sitten omat parkkipaikat. Torstaina olikin tarjolla illallinen ulkona, Paella-illallinen, kansainvälisyys näkyi pöydissä ja ruoka oli hyvää!

Tietenkin tanssit olivat joka ilta klo 23-04 kolmessa eri salissa, yhdessä aina livebändi; swing- tai big band-musiikkia. Todella laadukasta ja ammattimaista musisointia. Livemusiikki lisäsi tapahtuman upeaa kokemusta, tällaista on harvoin tarjolla.

Toki jokainen tanssi yöt jaksamisen mukaan. Osa kurssilaisista otti vain iltatunnit, joten he jaksoivat varmaan tanssia aamuun saakka. Tarjontaa siis oli ja paljon. Valinnanvaraa oli yltäkyllin. Festivaali kestää viisi viikkoa, joista voi valita viikon tai useamman mielesi mukaan.

Viikon opetukset tapahtuivat viidessä teltassa ja kolmessa salissa, joten päivittäin opetuksissa käytettiin 8 eri tilaa. Ainoa miinus tapahtumalle oli väkimäärä, osallistujien määrää olisi pitänyt rajoittaa niin että tilaa tanssille olisi ollut enempi. Perjantai oli viimeinen kurssipäivä. Viikko oli upea kokemus, sain rohkeutta ja uusia ideoita omaan opetukseen. Tulen opettamaan Oulu-opistossa syksyllä 2018 swingsoolotanssi- kurssia ja haluan kehittyä lajissa lisää niin opettajana kuin tanssija.

Viikon pedagoginen anti

1. Musikaalisuus tanssissa, rytmi on tärkeä, ei niinkään askelten muoto. Selkeät lähdöt 8-count ja 6-count liikkeillä.

2. Käytä opetukseen piirimuodostelmaa. Silloin opettaja on enemmän läsnä.

3. Teetä paljon ryhmätöitä. Se antaa rohkeutta kaiken tasoisille tanssijoille.

Kiitos Herräng – ensi vuonna uudestaan!

Jakolinkki