Oulu-opiston kuulumisia

< Takaisin

Uteliaalla ja avoimella asenteella kieltä oppimassa historiallisessa Normandiassa

Erasmus+ hankkeen helmiä

Kieltenopettaja Maarit Lauri ranskan kielen ja kulttuurin intensiivikurssilla Rouenissa, Ranskassa 10.-14.6.2019

Osallistuin viikon ajan Normandian Rouenissa sijaitsevan French in Normandy –kielikoulun järjestämälle kielen ja kulttuurin intensiivikurssille. Kyseinen koulu järjestää ranskankielen ja kulttuurin kursseja erilaisin sisällöin sekä yksittäisille opiskelijoille että opiskelijaryhmille, mutta myös ranskaa vieraana kielenä opettaville. Koulun tarjontaan kuuluvat myös kansainvälisesti tunnetut DELF ja DALF kielitutkinnot ja niihin valmentaminen.

Saavuin Roueniin Pariisin kautta jo kurssiviikkoa edeltävänä sunnuntaina ja majoittauduin paikallisen eläkeläispariskunnan luo. Perhemajoitus on järjestävän kielikoulun ehdottomasti suosituin majoitustapa ja suosin sitä itsekin silloin, kun matkustan yksin ilman kollegoita. Perhemajoitus antaa mahdollisuuden sukeltaa kieleen ja kulttuuriin kunnolla: yhteiset ateriat ovat mainio tapa oppia kieltä ja kasvattaa kulttuuritietoutta. Tällä kertaa itseni lisäksi samassa perheessä majoittui, myöskin kielikurssille osallistuva, englantilainen ulkoministeriön virkanainen. Kansallisuuksien kirjo koulun eri kursseilla oli suuri; opiskelijoita oli saapunut mm. Sveitsistä, Hollannista, Ruotsista, Saksasta, Japanista, Kolumbiasta ja Brasiliasta. Ranskalaisen kulttuurin lisäksi opiskelijat oppivat myös toistensa kulttuureista, mikä on tietenkin aivan loistavaa.

Ensimmäisen kurssipäivän aamuna osallistujille järjestetään suullinen testi, jonka tulosten sekä jo aiemmin tehdyn kirjallisen testin mukaan jokaiselle löydetään omalle tasolle sopiva ryhmä. Osa opiskelijoista viipyy koulussa useita viikkoja tai jopa kuukausia, joten edistymistä seurataan tiiviisti ja eri viikkoina pitempään viipyvä opiskelija voidaan tarvittaessa siirtää joko ylemmän tai alemman tason ryhmään. Periaatteessa kaikki kurssit on jaettu aamupäivän kielitieto-osioon, jolloin opiskellaan kielioppia, suullista ja kirjallista ilmaisua sekä luetun- ja kuulunymmärtämistä, ja iltapäivän kulttuuritieto-osioon, jolloin joka viikko vaihtuvien teemojen avulla tutustutaan ranskalaiseen kulttuuriin hyödyntäen aamupäivisin opiskeltuja asioita. Koulun opetuskielenä on jo alkeiskursseilta lähtien ainoastaan ranska ja opiskelijoita rohkaistaan käyttämään myös keskenään pelkästään ranskaa (näin myös muuten tapahtui!), joten he ovat koko oleskelunsa ajan tiiviisti kielen ympäröiminä. Oman kurssiviikkoni aikana kulttuuriteemoina olivat turismi, elokuvat ja tv-sarjat, isänpäivä sekä Nouvelle-Aquitaine, yksi Ranskan 13:sta maantieteellisestä alueesta, johon tutustuttiin useasta eri näkökulmasta, mm. ruokakulttuurin kautta. Aamu- ja iltapäivätuntien jälkeen klo 16 jälkeen opiskelijoilla on mahdollisuus halutessaan osallistua erilaisia kulttuuriteemoja sivuaviin pajoihin: Tällä viikolla ohjelmassa oli mm. kielioppi-, teatteri-, kirjallisuus- ja elokuvapaja. Lisäksi ohjelmassa on vaihtelevasti mm. kokkaus- ja urheilupajoja sekä retkiä eri puolille Normandiaa.

Iltapäivän tuntien jälkeen jäi aikaa vielä tutustua kaupunkiin: Rouen lumoaa siellä täällä pilkahtavalla keskiaikaisella arkkitehtuurillaan ja upeilla kirkoillaan, joista tunnetuin on Rouenin katedraali, jonka rakentaminen aloitettiin jo 1100-luvulla. Iltaisin katedraalin julkisivuun heijastetaan vaihtuvin teemoin upea valoshow. Place de Vieux Marchelta puolestaan löytyy Jeanne D’Arcille omistettu kirkko, joka on rakennettu paikalle, jossa tämä Ranskan pyhimys ja kansallissankari poltettiin roviolla. Näkemisen arvoisia kohteita ovat myös vilkkaalla kauppakadulla sijaitseva Gros Horloge, yksi Euroopan vanhimmista astronomisista kelloista sekä kasvitieteellinen puutarha Jardin des Plantes.

Pääsin oleskeluni aikana kokemaan myös joka viides vuosi järjestettävän kansainvälisen L’Armada de Rouenin, tänä vuonna jo kolmattakymmenettä kertaa toteutuvan suuren purjelaivatapahtuman. Seinen varrelle ilmestyvät 50 purjealusta 30 eri maasta, yli 7000 merimiestä ja saman verran kävijöitä takasivat sen, että kaupungissa riitti vilinää koko viikolle. Jokaisen päivän ohjelma päättyi ilmaiskonsertteihin ja ilotulitukseen.

Henkilökohtaisesti lähdin kurssille päivittämään kulttuuritietietouttani ja päästäkseni hetkeksi täysin ranskankieliseen ympäristöön. Kieli muuttuu koko ajan, joten uutta sanastoa ja ilmaisuja oppii väistämättä myös hyvän kielitaidon omaava. Uteliaalla avoimella asenteella ja aktiivisesti kysymyksiä esittämällä saa tuliaisrepun nopeasti täyteen uutta tietoa ja muistoja ihanista kohtaamisista. Ajatustenvaihto natiivien ja myös muualta tulleiden kanssa on rikastuttavaa ja avaa uusia ajatuksia myös omaan elämään ja olemiseen täällä Suomessa. Uusista solmituista kontakteista on varmasti hyötyä tulevaisuudessa myös työssäni. Opettajana oli mielenkiintoista päästä tutustumaan ranskalaisen kielenopettajan työtapoihin ja siihen lähestymistapaan, joka kielenopetuksessa heillä on. Muutaman mukavan vinkin oman opetuksenikin uudistamiseksi sain kotiin viemiseksi.Kaiken kaikkiaan viikko Erasmus-koulutuksessa oli varsin onnistunut ja voin suositella lämpimästi kokemuksena jokaiselle.

Kieltenopettaja Maarit Lauri Erasmus+ vaihdossa French in Normandy –kielikoulun järjestämällä kielen ja kulttuurin intensiivikurssilla 10.-14.6.2019 Normandian Rouenissa Ranskassa

Jakolinkki