Tapahtumat

< Takaisin

Finalaska

Aika: ke 12.9.2018 18:00 - 20:00
Paikka: Pohjankartano, Leevi Madetojan katu 1 90140 Oulu

Finalaska - Unelma suomalaisesta osavaltiosta yleisluento. Luennoimassa Henry Oinas-Kukkonen, joka on historioitsija ja yliopistonlehtori Oulun yliopistossa

Toisen maailmansodan aikana Yhdysvalloissa levisi pelko, että Neuvostoliiton hyökkäys Suomeen johtaisi kansanmurhaan. Suomalaisia pitäisi auttaa! Pienen kansan pelastamiseksi alettiin suunnitella salaista evakuointioperaatiota. Hurjan suunnitelman mukaan amerikkalaiset noutaisivat kaikki kynnelle kykenevät suomalaispakolaiset Norjan satamista ja kuljettaisivat heidät Alaskaan. Alaska oli tyhjää täynnä. Kylmää kestävää, työteliästä ja valkoista raivaajakansaa pidettiin sen unelma-asuttajana.

Suomalaisten siirtämistä Alaskaan pohdittiin niin lehtien palstoilla kuin korkeimmassa valtiojohdossa läpi sodan. Erilaisia ehdotuksia laativat valtakunnanpoliitikot, virkamiehet, sotilasjohtajat ja jopa rivikansalaiset. Sotatapahtumien vuoksi suunnitelmat kuitenkin salattiin ja lopulta jäädytettiin keväällä 1944. Ne painuivat amerikkalaisten arkistojen kätköihin yli 70 vuodeksi.

Vapaa pääsy. Yhteistyössä Oulun Historiaseura ry:n kanssa

 

 

Kopioi tapahtuman jakolinkki