Tapahtumat

< Takaisin

ÄITI # NAINEN - Voimaannuttava valokuva

Aika: 12.2. - 3.3.2019
Paikka: Valve, Konst´O Deli kahvila, Hallituskatu 7 90100 Oulu

12.2-3.3.2019 Voimauttava valokuva -näyttely Kulttuuritalo Valve, Konst´O Deli kahvila

”Meillä kaikilla on oikeus tulla nähdyksi hyvänä, kauniina ja arvokkaana ihmisenä.”

Millainen äidin tulee olla, mitä pitäisi tuntea, miten käyttäytyä? Äitiys ei aina olekaan vaaleanpunaista unelmaa, eikä läheskään niin täydellistä kuin SOME -kuvat?

Äiti    on   myös   nainen,   oma   itsensä,   erilainen,   monenlainen,   arvokas,   ihana, kaunis…juuri sellaisenaan kuin on.

Kun kaikki ei mene niin kuin suunnitteli, uppoaa kainaloita myöten ”suohon”, ei jaksakaan arkea, ei jaksa sitä, mitä äidin pitäisi… Miten selvitä kauhean lamaannuttavan väsymyksen kanssa?

Miten selvitä omien tunteiden kanssa? Niiden negatiivistenkin? Jokainen tarvitsee toisinaan tukea, hyvän sanan, ymmärtävän katseen, halauksen… vapauttavaa naurua ja huumoria!

Voimauttavan valokuvan projekti toteutettiin Äitien vertaistukiryhmässä Oulussa. Vertaistuki ryhmät ovat osa Äimä ry:n valtakunnallista toimintaa, jonka tarkoitus on tukea synnytyksen jälkeisen masennuksen kokeneita äitejä. Äidit ovat saaneet itse valita otettujen valokuvien joukosta itselle voimattavan, tärkeän kuva. Valokuvat on ottanut Pia Leppänen-Keränen, joka toimii Oulu-opiston taide- ja taitoaineiden virkaopettajana ja vetää mm. Voimauttava omakuva -kursseja. Hän on myös itse äitinä kokenut merkittävän tärkeän vertaistukiryhmän voiman oman lapsensa syntymän jälkeen, kun uupuu ja väsyy täysin.

Äitien vertaistukiryhmässä puhutaan juuri siitä, mistä ei somessa juuri puhuta… Siellä huomaa, ettei ole yksin huonojen tunteiden, masennuksen kanssa ja voi sanoa ääneen kaikki ne huonotkin asiat. Vertaistuki ryhmässä voi huomata, että meitä on muitakin ja siitä kaikesta voi selvitä ja jopa vahvistua ihmisenä entisestään. Äideille on tärkeää saada vertaistukea monenlaisten tunteiden, arkisten asioiden ym. kanssa. ja saada huomata, että on kuitenkin kaikesta huolimatta hyvä ja riittävä äitinä ja arvokas juuri omanlaisena yksilönä. Voimauttavan valokuvan kuvausretkillä jaettiin tunteita äitiydestä, naisena olemisesta ja kokemuksia omasta elämästä. Elämän polku kuljettaa monia teitä, aina ei voi valita eteen tulevia tilanteita, eikä tunteita.

Jakolinkki