Sata vuotta sitten

Asianhallintapäällikkö  Sanna-Leena Eskola on poiminut kaupunginarkiston kätköistä aiheita kirjoitussarjaansa Oulusta sata vuotta sitten.

Oulu 1918

< Takaisin

Osa 1: Juhlavuodesta sisällissotaan

 Itsenäisen Suomen 100 vuoden juhliminen kääntyi loppuvuodesta jo itsenäistymisen jälkeisen sisällissodan muistelemiseen. Oulu ei ollut sisällissodan/vapaussodan/vuoden 1918 tapahtumien keskiössä, mutta ei täälläkään vältytty väkivallalta, puutteelta ja epäjärjestykseltä.

Tämän vuoden ajan, etenkin alkuvuoden ajan, kirjoitan sisällissota -teemaisia blogikirjoituksia säännöllisen epäsäännöllisesti. Näkökulma on nimenomaan kunnalliselämässä ja siinä miten kaupunki oganisaationa selvisi itsenäistymisestä, sisällissodasta ja uudesta kaupunkikuntien kunnallislain voimaantulosta.

Lähteenä olen käyttänyt vuoden 1918 valtuuston pöytäkirjoja ja etenkin kunnalliskertomusta vuodelta 1918, eli aikalaiskuvauksia tapahtumista. Huomionarvoista on se, että vuoden 1918 kunnalliskertomus julkaistiin vasta vuonna 1920, joten näkökulma on vankasti voittajien. Tämä näkyy mm. siinä, että kunnalliskertomuksessa usein käytetty ilmaisu tapahtumille on punakapina.

Osa 1: Vuodenvaihteessa tapahtunutta

"Ainoastaan poliisilaitos oli jo edellisen vuoden (1917) lopussa vallattu ja joutunut n.k. punakaartin haltuun ja oli kaupunkimme sen kautta kahden kuukauden kuluessa ilman minkäänlaista järjestysvalvontaa, josta oli m.m. seurauksena, että varkaudet lisääntyivät suunnattomasti ja niitä tehtiin mitä julkeimmin. Muuten saivat valtuusto ja muut kunnalliset laitokset ja hallintoelimet toimia verrattain rauhassa aina tammikuun loppuun saakka, vaikka tosin niitä uhkailtiin."

Seuraavassa osassa: Kiroilua, kirkumista ja pommeja. 

Sanna-Leena Eskola

Jakolinkki