Sata vuotta sitten

Asianhallintapäällikkö  Sanna-Leena Eskola on poiminut kaupunginarkiston kätköistä aiheita kirjoitussarjaansa Oulusta sata vuotta sitten.

Oulu 1918

< Takaisin

Osa 2: Lauvantai 2 päivä helmikuuta 1918

Kapinapäivä

 "Vapaussotaan liittyi täälläkin punakapina. Lauvantai 2 päivä helmikuuta tuli varsinaiseksi kapinapäiväksi Oulussa. Iltasella alkoivat punakaartit yhdessä Raatinsaarella majailevien venäläisten matruusien kanssa rynnäkkönsä lääninhallitustaloa vastaan, jonne kaupungin vähälukuiset suojeluskunnan jäsenet olivat vetäyneet. Se ilta ja yö oli kauhun aika. Kaduilla kiertelivät aseistetut punakaartilaiset kiroillen ja kirkuen, pommeja heiteltiin sinne ja tänne, Pokkitörmällä ja lääninhallitustalon ympärillä räiskyi kiväärituli yhtämittaa koko illan ja iltayön, ja ennen pitkää alkoi punainen loimu taivaalla ilmaista tulipalon riehuvan: kapinalliset olivat heittäneet puhelinkeskusasemalle pommin, joka sytytti aseman palamaan ja tulipalo levisi sieltä niin, että koko kortteli ja osia viereisistäkin paloi. Siinä meni tuhkaksi myöskin kaupunkiin järjestetty ja kaupungin varoilla ylläpidetty kunnalliskeittiö, josta oli tuona elintarpeiden yleisen puutteen aikana jaettu päivittäin satoja litroja lämmintä ruokaa vähävaraisimmalle väestölle. Sammutusta eivät punakaartilaiset sallineet ja vesijohtokin oli sulettu; tavaran pelastus estettiin, jopa yritettiin ehkäistä asukkaiden ja lapsienkin pakeneminen palamaan syttyvistä rakennuksista, mutta sensijaaan sallittiin epäilyksenalaisten henkilöiden kannella ja kuljettaa palavista taloista ryöstämiänsä vaate- ja muita tavaroita. Sunnuntaina 3 päivänä kääntyi sitten tapahtumien kulku. Aamun valjetessa ryntäsi kaupunkiin Vaasan seudulta tullut pelastusjoukko, johon oli liittynyt avuksi Oulun läänin eteläosissa muodostuneita suojeluskuntaosastoja, ja vaikkakin taistelussa moni pelastaja sai henkensä heittää, tunkeutuivat toiset yhä etemmä, kunnes työväentalolle vetäytyneiden punakaartilaisten täytyi keskipäivällä antautua" (Oulun Kaupungin Kunnalliskertomus v. 1918)

Valtuusmiesten kokouksen puheenjohtaja tri Borg, käytti helmikuun 22. päivän kokouksessa puheenvuoron ennen varsinaisia asioita. Hän kertoi helmikuun 2. ja 3. päivän tapahtumista ja esitti Oulun kaupungin kiitokset apuun tulleille joukoille. Lopuksi valtuusto nousi seisomaan, ja kunnioitti näin "pelastusretkellä kaatuneitten urhoollisten suojeluskuntalaisten muistoa". Ja sitten siirryttiin käsittelemään edelliskesäisten koulupuutarhaopettajien, Vapaasalo ja Hieta, palkkaamista.

Valtuuston pöytäkirjaa pitäneellä on ensisilmäyksellä vaikeasti luettava käsiala, mutta kun sitä keskittyy lukemaan, niin silmä tottuu. Vie hetken, että virkakieleen ja nopeaan viestittelyyn tottunut rauhoittuu lukemaan pitkiä ja monipolvisia lauseita ja antaa aikaa koetulle ja eletylle, paksulle paperille ja vähän tahriintuneelle musteelle. 

 

Kuvassa: Pöytäkirja, Oulun kaupungin valtuusmiesten kokous, 22.2.1918

Jakolinkki