Ajankohtaista

< Takaisin

Talousvesi keitettävä osassa Oulunsaloa

Lisäys 12.11.:

Oulun Vesi ja terveydensuojeluviranomainen tiedottavat keittokehotuksen jatkamisesta tai päättämisestä huomenna tiistaina 13.11 sen jälkeen, kun huomenna saatavat laboratoriotulokset ovat valmistuneet. Vedenkeittokehotus on edelleen voimassa huomiseen klo 16.00 saakka.

Verkostoa huuhdellaan edelleen, ja vesijohtoverkoston paine voi olla normaalia heikompi. Vedessä saattaa esiintyä myös saostumia. Vesitorni on edelleen poissa käytöstä, ja tornin kattopinnoitetta korjataan. Bakteerin lähtökohdaksi epäillään edelleen Oulunsalon vesitornia, mutta täyttä varmuutta saastumisen syystä ei vielä ole löydetty.

Vettä voi hakea edelleen omaan astiaan kauppakeskus Kapteenista, K-Market Niemenrannasta sekä Oulunsalon Shelliltä. Vettä voi hakea maanantaina ja tiistaina klo 7- 21 välisenä aikana. 

Lisäys 9.11.: Uusimmat näytteet ovat olleet puhtaita, lue uusin tiedote

Oulun kaupungin Oulunsalosta 5.11.2018 keittokehotusalueen ulkopuolelta otetussa näytteissä todettiin koliformisia bakteereita. Tämän vuoksi keittokehotusaluetta laajennetaan koskemaan Niemenrannan ja Karhuojan lisäksi näiden eteläpuolista aluetta Lentokentäntielle saakka. Keittokehotus ei koske Pitkäkankaan eikä lentoaseman aluetta. Keittokehotusalue on merkitty oheiseen karttaan.

Koliformisten bakteerien esiintyminen juomavedessä on merkki saastumisesta, joten vedessä saattaa olla myös tautia aiheuttavia bakteereita ja viruksia. Oulunsalon alueelta otetaan edelleen vesinäytteitä päivittäin. Virusnäytteiden tulokset valmistuvat ensi viikon (vko 46) alussa.

Veden keittokehotus on voimassa ainakin tiistaihin 13.11.2018 klo 16.00 saakka, jolloin viimeistään annetaan uusi tiedote. Tiedotteet ovat luettavissa Oulun seudun ympäristötoimen kotisivuilta osoitteessa http://www.ouka.fi/oulu/ymparisto-ja-luonto sekä Oulun Veden kotisivuilta osoitteessa http://www.oulunvesi.fi

Oulun Veden tiedotteesta löydät lisätietoja keittokehotuksesta ja luettelon katuosoitteista, joita keittokehotus koskee.

Keittokehotus koskee Oulun kaupungin Oulunsalon suuraluetta liitteenä olevan kartan mukaisesti. Kyseisillä alueilla on kaikki ruoka- ja juomavesi keitettävä vähintään 5 minuuttia. Vettä voi käyttää peseytymiseen ja eläinten juomavetenä normaalisti. Vettä voi myös käyttää pyykin- ja astioiden pesuun. Muualla Oulussa talousvesi on moitteetonta.


TALOUSVEDEN KÄYTTÖOHJEET

Kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä vähintään 5 minuuttia.

  • Myös mehun laimentamiseen käytettävä vesi on keitettävä.
  • Mikäli vesi kiehuu tai tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.
  • Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.
  • Jääkuutioitakaan ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.
  • Vihannekset ja salaatit huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.
  • Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.
  • Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen ja peseytymiseen hanavettä voi käyttää aivan normaalisti.
  • Pestyjen astioiden ja esimerkiksi leikkuualustojen on annettava kuivaa/kuivattava huolellisesti ennen seuraavaa käyttökertaa.


Toimenpiteiden vaikutuksia talousveden jakeluun ja laatuun Oulunsalossa

Oulun Vesi on käynnistänyt verkoston huuhtelut, minkä johdosta vesijohtoverkon paine voi olla normaalia heikompi. Paineenvaihteluiden johdosta vedessä voi esiintyä myös saostumia. Vesitorni on poistettu toistaiseksi käytöstä ja tyhjennetty. Tornin allastilat pestään ja desinfioidaan lähipäivien aikana. Oulunsalon keskustan ja Niemenrannan alueella on yhteensä 11 näytteenottopistettä, joista vedenlaatua tarkkaillaan.

Oulun Veden varaveden jakelupisteet ovat seuraavissa paikoissa:

Kauppakeskus Kapteeni, Karhuojantie 2
K-Market Niemenranta, Tyyrpuurinlenkki 2
Shell Oulunsalo, Tetriläntie 2

Pisteistä voi käydä hakemassa talousvettä omaan astiaan. Varavedenjakelupisteestä jaetaan vettä arkisin klo 7 - 21 ja viikonloppuna klo 8 - 21.


Lisätietoja antavat johtaja Jouni Lähdemäki, puh. 044 7033 810 ja ympäristöterveydenhuoltoyksikön päällikkö Irmeli Röning-Jokinen, puh. 044 7036 731.

Liite: Kartta alueesta, jota keittokehotus koskee

Karttakuva vedenkeittokehotuksen kohdealueesta Oulusalossa

Jakolinkki