Ajankohtaista

< Takaisin

Talousvesi on keitettävä edelleen Oulunsalossa Niemenrannan ja Karhuojan alueella

Oulun kaupungin Oulunsalosta 31.10.2018 otetuissa näytteissä ja 1.11.2018 otetuissa uusintanäytteissä todettiin koliformisia bakteereita. Koliformisten bakteerien esiintyminen juomavedessä on merkki saastumisesta, joten vedessä saattaa olla myös tautia aiheuttavia bakteereita ja viruksia.

Oulunsalon alueelta on otettu ja otetaan vesinäytteitä päivittäin. Tilanteen varmistamiseksi vedestä tutkitaan lisäksi virukset. Virusnäytteiden tulokset valmistuvat ensi viikon (vko 46) alussa.

Veden keittokehotusta jatketaan virusnäytteiden tulosten valmistumiseen saakka. Keittokehotus on voimassa 13.11.2018 klo 16.00 saakka, jolloin viimeistään annetaan uusi tiedote. Tiedotteet ovat luettavissa Oulun seudun ympäristötoimen kotisivuilta osoitteessa http://www.ouka.fi/oulu/ymparisto-ja-luonto sekä Oulun Veden kotisivuilta osoitteessa http://www.oulunvesi.fi kohdasta Häiriötiedotteet.

Keittokehotus koskee Oulun kaupungin Oulunsalon Niemenrannan ja Karhuojan alueita liitteenä olevaan karttapohjaan rajatulla alueella. Kyseisillä alueilla on kaikki ruoka- ja juomavesi keitettävä vähintään 5 minuuttia. Vettä voi käyttää peseytymiseen ja eläinten juomavetenä normaalisti. Vettä voi myös käyttää pyykin- ja astioiden pesuun. Muualla Oulussa talousvesi on moitteetonta.


TALOUSVEDEN KÄYTTÖOHJEET

Kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä vähintään 5 minuuttia.

  • Myös mehun laimentamiseen käytettävä vesi on keitettävä.
  • Mikäli vesi kiehuu tai tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.
  • Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.
  • Jääkuutioitakaan ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.
  • Vihannekset ja salaatit huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.
  • Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.
  • Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen ja peseytymiseen hanavettä voi käyttää aivan normaalisti.
  • Pestyjen astioiden ja esimerkiksi leikkuualustojen on annettava kuivaa/kuivattava huolellisesti ennen seuraavaa käyttökertaa.


Toimenpiteiden vaikutuksia talousveden jakeluun ja laatuun Oulunsalossa

Oulun Vesi on käynnistänyt verkoston huuhtelut, minkä johdosta vesijohtoverkon paine voi olla normaalia heikompi. Paineenvaihteluiden johdosta vedessä voi esiintyä myös saostumia. Vesitorni on poistettu toistaiseksi käytöstä ja tyhjennetty. Tornin allastilat pestään ja desinfioidaan lähipäivien aikana. Oulunsalon keskustan ja Niemenrannan alueella on yhteensä 11 näytteenottopistettä, joista vedenlaatua tarkkaillaan.

Oulun Vesi on järjestänyt varaveden noutopisteen K-Market Niemenrannan edustalle, osoitteeseen Tyyrpuurinlenkki 2, josta voi käydä hakemassa talousvettä omaan astiaan. Varavedenjakelupisteestä jaetaan vettä arkisin klo 7.00 – 21.00 ja viikonloppuna klo 8.00 – 21.00 välisenä aikana Oulun Veden henkilökunnan toimesta.
 

Lisätietoja antavat johtaja Jouni Lähdemäki, puh. 044 7033 810 ja ympäristöterveydenhuoltoyksikön päällikkö Irmeli Röning-Jokinen, puh. 044 7036 731.

Kartta Oulunsalosta

Jakolinkki