Ajankohtaista

< Takaisin

C21-kaupungit: Seuraavalta hallitukselta odotetaan kumppanuuteen perustuvaa kaupunkipolitiikkaa

Suomen 21 suurinta kaupunkia ovat laatineet yhteiset hallitusohjelmatavoitteet. Tavoitteiden lähtökohtana on näkemys siitä, että tulevaisuuden kaupunkipolitiikka pohjautuu valtion ja suurten kaupunkien väliseen sopimukselliseen kumppanuuteen.

Kansallisen kaupunkipolitiikan perustana tulee olla kaupunkien laaja itsehallinto, yleinen ja jakamaton toimivalta sekä riittävät taloudelliset resurssit. Seuraavan hallituksen keskeisenä tehtävänä on luoda puitteet modernille kaupunkipolitiikalle.

Edellytykset kestävälle kasvulle luotava kaupunkipolitiikalla

Kaupungit ovat tehneet ensimmäistä kertaa yhteistä valmistelutyötä hallitusohjelmavaikuttamista varten. Tavoitteet kuvastavat, että suurimmilla kaupungeilla on vahva yhteinen näkemys ja tahtotila siitä, millaista kaupunkipolitiikkaa seuraavalla hallituskaudella tulisi toteuttaa.

”Tulevaisuuden kaupunkipolitiikka toteutuu kaupunkivetoisesti ja valtion ja kaupunkien kumppanuuteen perustuen. Näin luodaan edellytyksiä suurten kaupunkien kestävälle kasvulle ja kilpailukyvylle. Nopeiden raideyhteyksien kehittäminen koko Suomen pääradan eli pohjoisen radan osalta on Suomen kasvun ja kilpailukyvyn osalta erityisen tärkeää. Radan vaikutukset henkilö- ja tavaraliikenteessä ulottuvat jatkoyhteyksien kautta koko maahan. Yliopistojen ja korkeakoulujen perusrahoitusta tulee lisätä, erityisesti Oulun yliopiston rahoitus edellyttää tasokorotusta” toteaa Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

C21-verkoston hallitusohjelmatavoitteissa painotetaan toimenpiteitä kaupunkien kestävän kasvun haasteisiin vastaamiseksi. Niissä korostetaan myös toimia kaupunkien kansallisen ja globaalin saavutettavuuden vahvistamiseksi sekä kaupunkien ja valtion kumppanuutta muun muassa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja kestävän kehityksen edistämisessä.

Kaupungistumisen myötä kaupunkien merkitys hyvinvoinnin ja toimivan arjen sekä palveluiden rakentamisessa korostuu entisestään.

C21-kaupunkien verkostoon kuuluvat Helsingin lisäksi Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Kouvola, Pori, Joensuu, Lappeenranta, Hämeenlinna, Vaasa, Rovaniemi, Seinäjoki, Mikkeli, Kotka, Salo ja Porvoo. Kaupunkien muodostama pysyvä verkosto vahvistaa kaupunkipoliittista keskustelua ja kaupunkien yhteistä edunvalvontaa.

 

Lisätiedot:

kehittämispäällikkö Claes Krüger (Oulu), puh. 044 703 1247

yhteysjohtaja Inga Nyholm (Helsinki) puh. 040 760 5524

https://www.hel.fi/static/kanslia/Julkaisut/2019/Hallitusohjelmatavoitteet-2019-C21.pdf

 

Jakolinkki

Kokousasiakirjat