Oulu ja Tromssa vahvistavat arktista kumppanuuttaan allekirjoittamalla yhteistyösopimuksen - Ajankohtaista - Päätöksenteko ja hallinto - Päätöksenteko ja hallinto - Oulun kaupunki

Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Oulu ja Tromssa vahvistavat arktista kumppanuuttaan allekirjoittamalla yhteistyösopimuksen

 

Oulun ja Tromssan kaupungit ja alueet allekirjoittivat tänään yhteistyösopimuksen (Memorandum of Understanding) vahvistaakseen entisestään arktista kumppanuuttaan kansainvälisen vetovoiman ja elinvoiman vahvistamiseksi.

Joukko arktisen Euroopan keskeisiä toimijoita pohjoisesta Suomesta, Ruotsista ja Norjasta kokoontui Ouluun 7.-8.9.2016 Arctic Europe Forumiin ja sen liitännäistapahtumiin. Tapahtumien aikana keskustellaan yhteistyön syventämisestä ja laajentamisesta arktisen Euroopan alueella.  Samassa yhteydessä Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan liitto yhteistyössä Tromssan kaupungin ja Tromssan maakuntaneuvoston allekirjoittivat yhteistyösopimuksen (Memorandum of Understanding).

Yhteistyösopimuksessa priorisoidut toiminta-alueet ovat:

1.               Poliittinen yhteistyö

2.               Liikenneverkot ja saavutettavuus

3.               Liiketoiminnan kehittäminen, osaaminen, työvoima

4.               Matkailu, kulttuuri, tapahtumat

5.               Koulutus, tutkimus, innovaatiot

 

Yhteistyösopimuksen tavoitteena on     käynnistää aktiivisesti yhteisiä hankkeita ja hyödyntää käytettävissä olevia alueellisia ja kansallisia rahoitusvälineitä sekä EU-rahoitusta rajat ylittävään ja alueiden väliseen yhteistoimintaan. Oulun ja Tromssan yhteistyösopimus tukee myös laajempaa arktisen Euroopan yhteistyötä.

Oulun kaupunki haluaa tiivistää yhteistyötä arktisen Euroopan alueella olevien kaupunkiseutujen kesken vahvistaakseen alueen kasvua, tunnettuutta ja vetovoimaa sekä saadakseen Pohjois-Suomen ja muun Suomen yritykset toteuttamaan arktisen Euroopan investointeja. Alueella on määrä lähteä liikkeelle noin 197 miljardin euron investoinnit vuoteen 2025 mennessä ja käynnissä on jo nyt isoja investointihankkeita erityisesti rakentamisen, kaivosteollisuuden, logistiikan, energian, turismin ja öljy- ja kaasusektoreilla.  Yhteistyön tiivistäminen kaupunkiseutujen ja toimijoiden välillä, Euroopan arktisen alueen kasvun, elinvoimaisuuden ja kansainvälisen vetovoimaisuuden edistäminen investointien, yritysten kuin osaajienkin osalta on tärkeämpää kuin koskaan.

 

Lisätiedot:

Anne Rännäli-Kontturi, yhteyspäällikkö, Oulun kaupunki, 044 7031316

Petri Karinen, kv–ohjelmapäällikkö, Business Oulu, 044 703 1360

Maja Terning, vientikoordinaattori, Norja, Suomi-talo, 050 5738 493, BusinessOulu

Jukka Olli, asiantuntija, Ruotsi ja Norja, Suomi-talo 050 563 4954, Businessoulu

 

Oulu on Pohjoismaiden nopeimmin kasvava kaupunkiseutu

 

Pohjoismaiden nopeimmin kasvavalla Oulun talousalueella asuu Euroopan nuorin ja tyytyväisin, 250 000 asukkaan väestö. Nordstatin tutkimuksen mukaan Oulun kaupunkiseutu on kasvanut nopeimmin Pohjoismaissa menneen 20 vuoden aikana. Oulu on nimetty Arctic Europe -kasvualueella pohjoisen Skandinavian pääkaupungiksi, maailman seitsemän älykkäimmän yhteisön joukkoon. Yliopistokaupunki Oulussa on tiedeyliopisto, 30000 korkeakouluopiskelijaa ja kolmasosalla asukkaista on korkeakoulututkinto. 

Pohjoisen Skandinavian pääkaupungissa, Oulussa, on erittäin monipuolinen elinkeinorakenne perusteollisuudessa, kemian, puunjalostuksen ja metalliteollisuuden aloilla ja kansainvälisesti Oulu on tunnettu erityisesti hightech-yrityksistä. Oulussa on satoja yrityksiä, jotka ovat edelläkävijöitä kansainvälisen tason teknologisessa osaamisessa. 2.6 miljardia ihmistä ympäri maailmaa käyttää Oulussa kehitettyä mobiiliteknologiaa päivittäin. Tänä päivänä Oulussa kehitetään 5G verkkoa, ja 5G testiverkko on jo nyt laajasti yritysten käytössä ja Oulu on merkittävä start-up yritysten keskus.

 

Oulussa on Suomen 2. vilkkain lentoasema ja miljoona matkustajaa, ja sieltä on suora lentoyhteys myös Pohjois-Norjaan ja Ruotsiin. Oulussa on yksi Euroopan parhaista jääkiekkojoukkueista, maailman pohjoisin pesäpallostadion ja sinfoniaorkesteri. Oulu tekee tiivistä yhteistyötä Arctic Europe -alueen muiden toimijoiden kanssa menestyäkseen kilpailussa osaajista, yrityksistä ja investoinneista.


Kokousasiakirjat Kokousasiakirjat