Ajankohtaista varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa

< Takaisin

Ilmoittautuminen 5-vuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatukseen alkaa 30. huhtikuuta

Oulun kaupunki on valittu mukaan 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun, joka on käynnissä elokuusta 2018 alkaen vuoden ajan. Kokeilun aikana kaikki oululaiset vuonna 2013 syntyneet lapset voivat osallistua maksuttomaan varhaiskasvatukseen 20 tuntia viikossa, pääsääntöisesti neljä tuntia viitenä päivänä viikossa. Tavoitteena on, että nykyistä useampi 5-vuotias osallistuu varhaiskasvatukseen.

Ne 5-vuotiaat, joilla on jo varhaiskasvatuspaikka, voivat jatkaa nykyisessä paikassaan myös ensi syksynä, eikä huoltajan tarvitse ilmoittaa lastaan uudelleen.

Jos lapsi on tällä hetkellä kotihoidossa tai avoimen varhaiskasvatuksen kerhossa ja huoltaja haluaa hänelle elokuusta alkaen maksuttoman varhaiskasvatuspaikan, huoltajan tulee ilmoittaa lapsensa toimintaan sähköisesti 30.4.–13.5.

Ilmoittaudu 5-vuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatukseen tästä. Aloita ilmoittautumisen tekeminen Päivähoitohakemus-linkistä.

Mukaan voi ilmoittautua ympäri vuoden, mutta em. aikana toimintaan ilmoittautuneet saavat tiedon paikasta juhannukseen mennessä.
 

Kokeilun ansiosta kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevien lasten asiakasmaksu pienenee. Jos lapsi on nykyisin avoimen varhaiskasvatuksen kerhossa ja siirtyy ensi syksynä kokeilun piiriin, lapsi voi käydä neljä tuntia päivässä päiväkodissa tai perhepäivähoidossa ja saa päivään kuuluvat ateriat.

Oulu-lisää ja maksutonta varhaiskasvatusta ei voi saada yhtä aikaa. Jos perhe valitsee Oulu-lisän nuorimman lapsen ollessa alle 18 kuukauden ikäinen, perheen muut lapset, esiopetusikäisiä lukuun ottamatta, eivät voi osallistua varhaiskasvatukseen. Avoimen varhaiskasvatuksen kerhot ovat käytettävissä myös yhtä aikaa Oulu-lisän kanssa.

Varhaiskasvatuksen kotisivuille www.ouka.fi/varhaiskasvatus on koottu 5-vuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatukseen liittyviä yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen otsikon "5-vuotiaiden maksuton varhaiskasvatus" alla. 

5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilulla selvitetään, lisääkö maksuttomuus 5-vuotiaiden ja perheen nuorempien lasten varhaiskasvatukseen osallistumista. Sen tavoitteena on myös edistää vanhempien työllistymistä. Opetushallitus laatii kokeilun pohjalta selvityksen kaksivuotisen esiopetuksen mahdollisesta toteuttamisesta. Varhaiskasvatuksen maksuttomuuskokeilua on tarkoitus jatkaa vuosina 2019-2020.

Jakolinkki

 

Esiopetuksen Wilma

Wilma-ohje huoltajille (pdf)
 

Kasvatuksen ja koulutuksen tietosuoja