Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ajankohtaista varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa

< Takaisin

Sivistys- ja kulttuuripalvelut oivallusmatkoilla - sivistys rakentaa Oulua

Oulu sai tammikuussa historiansa ensimmäisen sivistysohjelman. Oulun kaupunkistrategiaan sekä kuntien tulevaisuuden tehtäviin pohjautuva sivistysohjelma määrittää suuntaviivat Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluille. Sivistysohjelman vision mukaisesti sivistys rakentaa Oulua.

Oulu oivaltaa -sivistysohjelma kattaa kasvatukseen, koulutukseen ja vapaa-aikaan liittyvät suuntaviivat vuosiksi 2019–2026. Tavoitteet ja toimenpiteet on koottu neljän teeman alle, jotka ovat Oppiva Oulu, Liikkuva Oulu, Kulttuuri-Oulu ja Nuorten Oulu.

”Emme halunneet tehdä sivistysohjelmasta perinteistä paperinmakuista asiakirjaa, vaan olemme avanneet Oulun kaupungin verkkosivustolle Oulu oivaltaa -sivun, johon kootaan kaikki keskeiset materiaalit”, sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä kertoo.

Lapset ja nuoret oivallusmatkoilla

Sivistysohjelmassa on konkreettisia asioita, joilla Oulusta tehdään entistä parempi kaupunki kasvaa ja elää – mutta jo nyt meillä on paljon hyvää.

”Haluamme kertoa tämän hetken sivistyskunta-Oulusta erityisesti lasten ja nuorten äänellä kaikille oululaisille, joten olemme kutsuneet lapset ja nuoret Oulu oivaltaa -tutkimusmatkoille lähiympäristöönsä”, Penttilä kuvailee.

​Tehtäviä on erilaisia ja eri-ikäisille suunnattuja. Päiväkotilapset voivat esimerkiksi valita suosituimman leikin ja kuvata sen. Alakoululaiset voivat tehdä vaikkapa oman koulunsa lähiympäristön harrastusmahdollisuuksista videon ja yläkoululaiset voivat kertoa, miten he liikkuvat koulupäivän aikana. Lukiolaiset voivat esimerkiksi kertoa hyvistä nuorten paikoista Oulussa. Tehtäviä ja kerrontatapoja on useita.

Päiväkotiryhmät ja koululuokat voivat valita eri ikäryhmille sopivista tehtävistä yhden tai useamman tehtävän ja osallistua tutkimusmatkoille oman aikataulunsa mukaisesti, kuitenkin elokuun loppuun mennessä.

Syksyllä oivalluksia esitellään kaikille oululaisille. Osasta oivalluksia tehdään kuva- ja videomateriaalia. Parhaita palkitaan lokakuussa Nuorten foorumissa kaupungintalolla, ja oivalluksia juhlistetaan syksyllä päiväkodeissa ja kouluissa. Loppuvuodesta järjestetään myös Oulu oivaltaa -päivä.

Henkilökunta oivallusmatkoilla

Paitsi lapset ja nuoret, myös koko sivistys- ja kulttuuripalveluiden henkilökunta on oivallusmatkoilla. Yksiköiden käyttöön on tehty materiaali, jonka avulla kukin työyhteisö voi käydä sivistysohjelmaa yhteistoiminnallisesti läpi omalla työpaikallaan.

Myös sivistys- ja kulttuuripalveluiden laajennettu johtoryhmä on parhaillaan omilla oivallusmatkoillaan. Kaikissa sivistys- ja kulttuuripalveluiden yksikössä: päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotaloilla sekä  ja liikunta- ja kulttuurilaitoksissa vieraillaan.
”Johtoryhmän jäsenet ovat saaneet vierailuillaan valtavan määrän oivalluksia: päiväkodeissamme, kouluissamme ja aivan kaikissa yksiköissämme tehdään hienoa työtä joka päivä”, Penttilä kiittelee.
 

Tutustu Oulu oivaltaa -sivistysohjelmaan ja Oulu oivaltaa -tutkimusmatkatehtäviin osoitteessa: www.ouka.fi/ouluoivaltaa

Jakolinkki

Esiopetuksen Wilma

Kasvatuksen ja koulutuksen tietosuoja