Saako itse nuohota? Saako itse nuohota?

Nuohous katsotaan usein työksi, jonka kuka tahansa voi suorittaa. Monelta jää kuitenkin huomaamatta, että nuohoustyöhön liittyy muutakin kuin varsinaista nuohousta. Nuohouksen ohella nuohooja tarkistaa tulisija- ja hormirakenteiden kunnon ja antaa tarvittaessa ohjeita tulisijojen oikeasta käytöstä. Asiantuntevalla nuohouksella on tärkeä osa rakennuksen paloturvallisuudessa.

Alueen pelastusviranomainen voi pelastuslain 59 §:n mukaan antaa yksittäisen kohteen osalta luvan siihen, että nuohouksen suorittaa joku muu kuin nuohooja. Tämä tarkoittaa käytännössä esim. teollisuuden suuriläpimittaisia savupiippuja joiden nuohoaminen vaatii kohteen laitosmiesten erityisosaamista ja -välineistöä. Muissa kohteissa nuohoojalta edellytetään aina pelastuslain 63 §:n mukaista pätevyyttä.
 

Paloturvallisuus

Nuohooja on tulisijojen ja savuhormien paloturvallisuuden ja niiden ympäristöystävällisen käytön asiantuntija. Paloturvallisuudessa on oleellista mm. tulisija- ja hormirakenteiden rakenteellinen kunto, savukanavien puhtaus ja suojaetäisyydet palava-aineisiin rakenteisiin.