Saako itse nuohota?

Nuohous katsotaan usein työksi, jonka kuka tahansa voi suorittaa. Monelta jää kuitenkin huomaamatta, että nuohoustyöhön liittyy muutakin kuin varsinaista nuohousta. Nuohouksen ohella nuohooja tarkistaa tulisija- ja hormirakenteiden kunnon ja antaa tarvittaessa ohjeita tulisijojen oikeasta käytöstä. Asiantuntevalla nuohouksella on tärkeä osa rakennuksen paloturvallisuudessa.

Alueen pelastusviranomainen voi pelastuslain 59 §:n mukaan antaa yksittäisen kohteen osalta luvan siihen, että nuohouksen suorittaa joku muu kuin nuohooja. Tämä tarkoittaa käytännössä esim. teollisuuden suuriläpimittaisia savupiippuja joiden nuohoaminen vaatii kohteen laitosmiesten erityisosaamista ja -välineistöä. Muissa kohteissa nuohoojalta edellytetään aina pelastuslain 63 §:n mukaista pätevyyttä.
 

Paloturvallisuus

Nuohooja on tulisijojen ja savuhormien paloturvallisuuden ja niiden ympäristöystävällisen käytön asiantuntija. Paloturvallisuudessa on oleellista mm. tulisija- ja hormirakenteiden rakenteellinen kunto, savukanavien puhtaus ja suojaetäisyydet palava-aineisiin rakenteisiin.