Ajankohtaista

< Takaisin

Kuntalaisaloite - Oulun kaupungin pienet koulut on säilytettävä

KUNTALAISALOITE - OULUN KAUPUNGIN PIENET KOULUT ON SÄILYTETTÄVÄ

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/13378

Alla oleva on ote edellä olevasta linkistä:

"Oulun kaupungin alakouluikäisten kouluverkko tulee säilyttää vähintään yhtä tiheänä kuin se on tälläkin hetkellä.

- Kyseessä on perustuslain, perusopetuslain, lastensuojelulain sekä Suomen ratifioima lastenoikeuksien sopimuksen mukainen lapsen etu yhdenvertaisuuteen ja lähikouluun. Tämä on etenkin lapsiystävällisen kunnan velvollisuus turvata päätöksissään. (Suomen laki)

- Kouluverkon keskittäminen ei tutkitusti eikä tilastollisesti tuo esitettyjä säästöjä. Osassa viimevuosikymmeninä tehdyistä tuhansista lakkautuksista kustannukset ovat kunnille jopa lisääntyneet väliaikaisratkaisujen ja koulukuljetusten johdosta. (Kari Lehtola, opetustoimen ylitark, AVI, Suuri kyläkouluilta 10.10.2019)

- Koulupalveluiden pedagoginen laatu on tutkitusti erittäin merkittävä myös pienkouluissa. (väit. R. Kilpeläinen, 2010 sekä G, Karlberg-Granlud, 2009)

- Pienet yksiköt mahdollistavat kouluverkon joustot ja vähentävät turhaa oppilaspainetta jo ennestään pullistelevista suurista yksiköistä. (esim. Ritaharju, Hiukkavaara jne.)

- Pienten koulujen säilyttäminen on tutkitusti merkittävä (ja käytännössä ilmainen) elinvoimainvestointi alueellisesti mutta myös koko kunnalle. (Olli Lehtonen, erikoistutkija, tutkijatohtori, Luke ja Itä-Suomen yliopisto 6.2.-20 )

- Monipuolista kaupunkikehitystä on tuettava myös kaavoituksen rakentein Oulun kaupungin strategian ja maankäytön toteutusohjelman 2020-2024 mukaan.

80% Suomalaisista edellyttää yhteiskunnan luovan edellytykset koko maan asuttuna pitämiselle. (Taloustutkimus, Yle 23.7.2018) Kouluverkon alueellinen tasa-arvo on juuri sitä, mitä kansa haluaa, mitä perustuslaki edellyttää ja millä on rakennettu vuosisadassa maailmanlaajuinen Suomalaisen sivistyksen menestystarina."

 

 

Jakolinkki