Ajankohtaista

< Takaisin

KV-KATSAUS 1/2018-2019

KV-KATSAUS 1/2018-2019

Kansainvälistyminen Pitkäkankaan koululla on keskittynyt lv 2018-2019 Erasmus+ -ohjelmaan. Meillä on ollut erilaisia ja eripituisia Erasmus+ toimintoja. Meillä on käynnissä Erasmus+ KA1 hanke ”Kuin kotonaan globaalissa ympäristössä” (2018-2020), joka sisältää kansainvälistä liikkuvuutta, opettajien täydennyskoulutuksia ja kollegoiden työn seuraamista eurooppalaisissa yhteistyökouluissa. Kieltenopettaja on käynyt joulukuussa 2018 Erfurtissa saksalaisessa koulussa job shadowing jaksolla (1 vko). Terveystiedon opettaja ja liikunnan opettaja ovat käyneet kouluttautumassa Firenzessä huhtikuussa 2019 (1 vko). Tulossa on espanjan opettajan täydennyskoulutus Madridissa ja koulun hallinnon englannin kielen kurssi Dublinissa. Kaikki koulutukset kehittävät opettajien osaamista jaettavaksi kouluyhteisön hyödyksi. Hanke on suunniteltu koulun tarpeista kansainvälistyä ja nivoutuu opetussuunnitelmaan ja koulun toimintastrategiaan.   

EU:n rahoittaman ja Opetushallituksen koordinoiman hankkeen lisäksi olemme toimineet vastaanottavana kouluna. Meillä on ollut vuosi sitten ja keväällä 2019 Erasmus+ trainee, luokanopettajaksi opiskeleva 3 kk harjoittelija Granadan yliopistosta tutustumassa suomalaiseen koulujärjestelmään ja koulun arkeen osallistumalla oppitunteihin ja koulun toimintaan. Meillä on käynyt espanjalaisia Erasmus+ job shadowing opettajia vierailulla elokuussa 2018 ja olemme mukana Erasmus kouluissa -ohjelmassa, joka mahdollistaa Oulun yliopiston kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita 1-3 päivän kouluvierailulle.

Kaikki vierailijat tuovat kansainvälistä tuulahdusta kouluumme. He elävöittävät koulupäivää, jakavat tietoa omasta kotimaastaan ja kulttuuristaan. Oppilaat tutustuvat eri kansallisuuksiin ja kieliin, pääsevät käyttämään englantia, oppivat uutta eri maiden tavoista ja perinteistä, maailmankuva avartuu, ymmärrys lisääntyy. Kaiken lisäksi kv-koordinaattori on osallistunut Frankfurtissa Erasmus+ TCA seminaariin, jossa aiheena oli Erasmus+ opiskelijan rooli kulttuurienvälisenä lähettiläänä, eurooppalaisten arvojen vahvistajana. Kaikki Erasmus+ toiminnot mahdollistavat koulujen kansainvälistymistä Euroopan Unionin tuella.

Pitkäkankaan koulun kansainvälistymisprosessi lähti liikkeelle 2017. Aiheesta on julkaistu artikkeli Akkunassa. Koulun kansainvälisyyssuunnitelman voi lukea tästä. Kansainvälisyys – hyvinvointi ja osallisuus – digitalisaatio ovat Oulun kaupunkistrategian kolme painopistettä. Oululainen on maailmankansalainen. Se on koulun ja kaupungin tavoite. Kannattaa tutustua Oulu oivaltaa -sivistysohjelmaan 2019-2026.

Heli Puhto

Jakolinkki