In English | På svenska | Tekstin koko A- A+

Pitkäkankaan koulu

  • Käyntiosoite work Opintie 6, Oulu
  • Puhelin Rehtori Seppo Pasanen: cell 050-3886990 Apulaisjohtaja Pia-Riitta Korvenheimo: cell 044 4973085 Apulaisjohtaja Markku Alapuranen: cell 044 4973136 Koulusihteeri Raija Karinkanta: cell 050-3886999 Koulusihteeri Anne Pirilä: cell 0503886996
  • Sähköposti
Tiedot esitetään hCard-muodossa.

Rehtorin terveiset Rehtorin terveiset

Juuret, kasvu ja hyvä elämä

Pitkäkankaan koulu

Pitkäkankaan yhtenäiskoulu on yksi suurimpia Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuritoimen alaisista eteläisen alueen 1-9 perusopetusta antavista kouluista.  Lähes 100 koulun aikuista huolehtii n. 800:n oppilaan päivittäisestä hyvinvoinnista, kasvatuksesta ja opetuksesta. 

"Mistä olen kotoisin?" voisi jokainen kysyä itseltään. Meillä kaikilla on juuret, joista ammennamme voimaa kasvaaksemme ja elääksemme hyvän elämän. Joskus juuret voivat olla hukassa tai ne ovat katkeilleet tai ovat muuten heikosti juurtuneet. Kasvu voi olla kitukasvuista tai uhkaa tukahtua jopa kokonaan. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että kaikilla on riittävä tukiverkosto ympärillään. Koti on jokaisen kasvuperusta, koostuipa se minkälaisista läheisistä tahansa tai olipa huolenpito ja tuki riittävää tai vähemmän kannustavaa. Läheiset ihmiset ovat meille jokaiselle tärkeitä. Kaikilla on tai on ainakin ollut äiti, isä ja isovanhemmat, useimmilla on myös sisaruksia. Lisäksi sukulaiset, ystävät, naapurit ja koulu- tai työkaverit ovat meille jokaiselle tärkeitä ihmisiä. Jos käy niin, että kodin ja läheisten tuki ei riitä, on arvokasta, että yhteiskuntamme huolehtii parhaansa mukaan puutteessa ja hädässä olevista. Näin hyvin ei ole kaikkialla maailmassa.

Koulun tehtävänä on omalta osaltaan tukea lasten ja nuorten juurtumista kasvuympäristöönsä, kasvattaa ja opettaa elämässä tarvittavia tärkeitä taitoja ja tietoja. Kun tunnemme juuremme ja kasvuympäristömme, antaa se meille turvallisen ja toivoa antavan näköalan vaikeissakin elämäntilanteissa.

Ketä ja mitä edustan? Kuntaliitoksesta huolimatta oulunsalolainen lapsi, nuori ja aikuinen on edelleen oulunsalolainen, mutta myös oululainen osa lähes 200 000 ihmisen kaupunkia. Käytännössä ei kovin moni asia ole kuitenkaan muuttunut. Esimerkiksi koti ja koulu ovat samoilla sijoilla kuin Oulunsalon kunnassakin olivat ja ympärillä on pääosin samat tutut aikuiset ja ystävät. Kasvuympäristö kyllä muokkaantuu väistämättä. Uutta rakennetaan ja palvelujen muodot ja paikat vaihtelevat. Juuret kuitenkin pysyvät riippumatta siitä, missä asumme, mihin kuntaan, mihin kaupunkiin tai alueeseen kuulumme. Läheisten huolenpidolla ja tuellaan jaksamme ponnistella tässä hetkessä ja tulevaisuudessakin.

Pitkäkankaan koulukeskus eri muodoissaan on tarjonnut viihtyisän ja toimivan oppimis-ympäristön oulunsalolaisille lapsille jo 80 – luvun alkupuolelta saakka. Koulukiinteistö on tarvinnut ja tarvitsee ajoittain korjaamista ja uudistamista. Lähivuosina tullaan tekemään huomattavia peruskorjauksia (mm. vesikatot ja käyttövesiputkisto). Saneeraus kulkee nimellä 'Pitkäkankaan koulun perusparannushanke'. Korjaus- ja kunnostustöiden tavoitteena on turvata hyvä ja laadukas oppimisympäristö Pitkäkankaalla myös tulevaisuudessa. 

Yhteiskuntamme arvostaa lapsia ja koulutusta. Peruskoulu on lapsia ja nuoria varten. On tärkeää muistaa, että lapsilla on oikeuksiensa lisäksi myös velvoitteensa ja vastuunsa oppivelvollisuutta suorittaessaan. Joskus vaikuttaa siltä, että vain oikeudet tunnetaan ja muistetaan. Saattaa unohtua, että suomalaislapset ovat etuoikeutettuja koululaisia tukipalveluineen (mm. monimuotoinen oppilashuolto sekä ilmainen kouluruokailu). Ymmärretäänkö arvostaa kaikille lapsille yhteistä 'maailman parasta' peruskoulua? 

Ajankohtaista on mm. uuden opetussuunnitelman (OPS 2016) laatiminen sekä siihen liittyvä 'Tulevaisuuden koulu' kehittämisverkostohanke, jossa Pitkäkankaan koulu on mukana. Pitkäkankaan koulun henkilökunnan tavoitteena on tehdä asioita lasten parhaaksi tulevaisuudessa vielä  entistäkin laadukkaammin.

Seppo Pasanen, rehtori