Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Copnorin valkoinen laiva, WSOY 1992

"Meren äärella ikänsä viettäneelle miehelle Kanaalin rannat ovat epäilemättä olleet valtava elämys, mikä heijastuu hienosti myös valmiiseen romaaniin."
(Tommi Autio, Parnasso 3/1993.)

[Kuva: Copnorin valkoinen laiva]

Copnorin valkoinen laiva on siksi poikkeuksellinen Skiftesvikin teos, että sen päähenkilö on keski-ikäinen englantilaismies Alan ja sen portsmouthilaismiljöö on kaukana kirjailijalle tyypillisestä perämerellisestä maisemasta. Myös itse tarina on muuhun tuotantoon verrattuna keskitetympi, tiheätunnelmainen mutta silti kerrottu kuin ulkopuolelta objektiivisesti tarkkailtuna.

Eronnut Alan asuu ruosteisessa troolarissaan Aniarassa, jonne muuttaa myös hänen tyttärensä Pauline. Ikänsä laivojen kanssa eläneen Alanin unelmana on purjehtia valkoisella laivalla pois parempaan maailmaan. Hänen elämänsä muuttuu, kun samaan laituriin Aniaran kanssa kiinnittyy suomalaispariskunnan purjevene.

Skiftesvik vietti perheineen lähes vuoden Englannin kanaalin rannan historiallisessa merikaupungissa Portsmouthissa Copnorin valkoista laivaa kirjoittaen. Skiftesvik sanoo lähteneensä kirjoittamaan aivan erilaista kirjaa uusiin olosuhteisiin. Kirjoitustyö alkoi syyskuussa 1991 ja valmis käsikirjoitus lähti kustantajalle maaliskuussa 1992. Kirja on kirjoitettu alusta loppuun Englannissa. Siinä on runsaasti etenkin Etelä-Englantiin liittyvää merihistoriallista aineistoa, jonka kirjailija sanoo kaivelleensa kirjastoista, arkistoista ja museoista. Myös mukaan meno englantilaiseen arkeen toi kirjaan autenttisuutta.

"Aihe ja tematiikka löytyivät ja kypsyivät Englannissa. Olin yllättynyt, kuinka helposti kirja loppujen lopuksi syntyi, vaikka aineisto oli kerättävä täysin vieraalla maaperällä."

"Kirjassa on kokeilun halua, mutta myös näyttämisen tarvetta lähinnä itselleni, etten ole kirjoitustöineni yhteen paikkaan sidoksissa. Halusin myös vähäksi aikaa pois Suomesta, jossa olin ollut vuosikausia melkoisessa pyörityksessä. Tahdoin kirjoittaa rauhassa ilman häiriötekijöitä ja onnistuin siinä." (Skiftesvik haastattelussaan 21.2.2005.)

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku