Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Elämä

Mirjami Hietala syntyi 29.8.1944 Kuopiossa ja asui siellä vuoteen 1952. Ylioppilastutkinnon jälkeen vuonna 1963 hän meni Helsingin opettajakorkeakouluun, valmistui sieltä 1965 ja toimi sitten viisi vuotta Helsingissä, Pihlajamäessä ala-asteen opettajana. Samaan aikaan hän opiskeli psykologiksi Helsingin yliopistossa.

 

[Kuva: Mirjami Hietala]

1-vuotiaana 1945. Kuva kirjailijan kotiarkistosta.

    [Kuva: Perhe]

Lyydi, Pirjo, Mirjami, Heikki, Katriina ja Aarne 1940-50-luvun taitteessa. Kuva kirjailijan kotiarkistosta.

Ouluun Mirjami Hietala muutti Helsingistä vuonna 1970. Hän on koulutukseltaan psykologi ja psykoterapeutti. Hän toimi aiemmin terapiatyössä lasten ja nuorten, nykyisin nuorten ja aikuisten parissa. Sanomalehti Kalevan kriitikkona hän 1980-luvulla arvioi kirjoja ja lasten ja nuorten televisio-ohjelmia. Kirjailijana hän on vieraillut etenkin Pohjois-Suomen kouluissa kertomassa teoksistaan ja kirjoittamisesta.

Hietalan esikoisteos on nuortenkirja Tapahtui keltaisessa talossa (1977). Sen jälkeen hän on julkaissut kahdeksan nuortenromaania, yhden lastenkertomuksen ja kolme aikuisten romaania. Hän on saanut Tauno Karilaan palkinnon 1979 ja Valtion kirjallisuuspalkinnon 1990 nuortenkirjasta Matkalippu Mostariin.

Nuortenkirjailijaksi Mirjami Hietala päätyi 1970-luvulla Tammen viihderomaanikilpailun kautta. Hän osallistui kilpailuun dekkarilla, mutta kustantaja pyysi nuortenkirjaa. Aiheita löytyi sekä omilta lapsilta että työstä nuorten kanssa.

Hietalan nuortenkirjojen ongelmat ja ratkaisut kertovat terapia-alan asiantuntemuksesta. Teosten aiheita ovat mm. lastenpsykiatrisen osaston elämä, avioero nuoren kannalta, pelkotilat ja niiden voittaminen, ystävyys, rauhantyö ja koe-eläinten suojelu.

Kun Mirjami Hietalan lapset aikuistuivat ja työ terapeuttina suuntautui enemmän aikuisiin, hän ryhtyi kirjoittamaan aikuisten romaaneja. 

Lähteet:

Kemppainen, Kari 1998: Pidän omalaatuisesta mustasta huumorista. Haastateltavana kirjailija Mirjami Hietala. Lukukeskuksen Nuorten kirjallisuussivut

Vuorinen, Minna 1987: Hietala, Mirjami. Teoksessa Suomalaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita IV, toim. Vuokko Blinnikka ja Kari Vaijärvi. Suomen Kirjastoseura: Helsinki

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku