Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Faust ja muita kertomuksia

[Kuva: Faust ja muita kertomuksia]

Faust ja muita kertomuksia (2001) on sikermä tekstejä, joiden pituus vaihtelee yhden tarinalinjan varaan rakentuvista anekdoottimaisista jutuista pitempiin ja moniaineksisempiin novelleihin. Novellikokoelmana teos on uusi lajiavaus Röyhkän tuotannossa.

Kokoelman kertomuksia yhdistävät alistamisen, nöyryyttämisen ja hyväksikäyttämisen teemat, ja niiden kuvaama maailma on läpeensä kyyninen ja raadollinen. Toisaalta näistäkin kertomuksista erottuu Röyhkän koko tuotannon läpäisevä täyttymätön rakkauden ja kauneudenkaipuu, joka kohdistuu arvoitukselliseen ja tavoittamattomaan naiseen.

Kokoelman nimi Faust ja muita kertomuksia on viitteellinen: novellien saavuttamattomat naiset rinnastuvat usein ironisesti Goethen Faust-runoelman "nais-iki-ihanteeseen" (das ewigweibliche). Mystinen nainen symboloi Röyhkän novellien miehille porttia toisenlaiseen todellisuuteen, mutta jättää poikkeuksetta heidät pettyneinä tai epätoivoisina riutumaan kahden maailman kynnykselle.

Unelmien nainen koituu miehen kohtaloksi esimerkiksi kokoelman niminovellissa "Faust". Siinä ulkoministeriön harmaa virkamies retkahtaa nuoreen pitkäsääriseen Petraan – tosiasiassa Stasin agenttiin – ja menettää suhteen seurauksena asemansa ja terveytensä.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku