Pohjoista musiikkia
Hakemisto

Julman maan poika

Esa Eloranta (Garbo) on perinteisempi tarinankertoja ja matkantekijä. Pohjoinen on läsnä Garbo-yhtyeen 1980-luvun levytyksissä, ei niinkään selvästi Elorannan myöhemmässä soolotuotannossa. Vuonna 1963 Oulussa syntynyt Eloranta asuu nykyisin Helsingissä.


Esa Eloranta. Kuva: Pasi Rytkönen©2012.

Pohjoisuus kuvastuu Elorannan laulujen henkilöissä usein vähäsanaisuutena. ”Laulujeni yksinäinen mies kamppailee arkensa kanssa, etsii jotain järkeä elämäänsä. En yleensä kuvaile juurikaan maisemaa, mutta se on läsnä kylmyyttä huohottavana”, lauluntekijä kertoo. Esimerkiksi Garbon debyyttialbumin hitti ”Poika julman maan” kuvastaa nuorenmiehen tuntoja Oulussa.

”Suomalaisessa unelmassa” laulun minä ajelee jouluaattona jossain päin Pohjanmaata ja pysähtyy hetkeksi tien sivuun. Road movie -tuntu on ilmeinen:

Pysäytin auton ja mä seison siinä
keskellä hiljaisuutta
potkaisen routaista maata ja mietin mitä tää kaikki merkitsee
Ja mä seison siinä ikuisuuden
täällä vasta huomaa miten pieni sitä on
täällä on pakko miettiä mitä haluaa ja mitä todella tarvitsee

Mikäli Elorannan hahmo matkaa etelästä kohti pohjoista, hänellä on paljon sielunveljiä rocklyriikassa, esimerkiksi kappaleissa ”Kotiinpaluu, jotenkin” (Tommi Liimatta), ”Jäämeri” (Jyrki Mäki), ”Palaan pohjoiseen” (Jarno Mällinen), ”Maa on voimaa” (Kauko Röyhkä) ja ”Viiden tuulen lakki” (Pupu Lihavisto).

Viimeksi mainittu The Leo Bugariloves -klassikko on nasakkuudessaan helmi: Laulun minä lähtee kauas Lappiin päässään uusi viiden tuulen lakki. Kaikki rahat ovat menneet tuohon lakkiin, eikä Lappiin sen takia päästä, mutta siitä huolimatta ”reissu meni ihan nappiin”.
 

Teksti: Satu Koho

OUTI-verkkokirjasto



 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku

Tutustu myös näihin