Pohjoista musiikkia
Hakemisto

Keskeisiä tekijöitä

Nivalalaissyntyinen, sittemmin tamperelaistunut Pauli Kallio (s. 1960) mainitaan käsikirjoittamassaan Laikku 04: Lapsuus vaikea, keski-ikä mahdoton -teoksessa (2004) Suomen ainoaksi päätoimiseksi sarjakuvakäsikirjoittajaksi. Hänen käsikirjoituksistaan tutuimpia lienevät sarjat Kramppeja ja nyrjähdyksiä, Onnen lahjat ja FC Palloseura. Kallio on toiminut myös sarjakuvakustantajana perustamassaan Suuri kurpitsa -kustantamossa. Puupäähatulla palkittu Kallio on nimitetty myös Sarjakuvaneuvokseksi vuonna 1991.
 
Oulussa syntyneen Pentti Otsamon (s. 1967) sarjakuvat ovat saaneet huomiota myös kansainvälisesti ja hänen töitään on käännetty ainakin englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja ruotsiksi. Sarjakuvista tunnetuin lienee Pauli Kallion käsikirjoittama FC Palloseura, jonka ensimmäinen albumi ilmestyi 1998. Otsamo piirsi sarjan kolme ensimmäistä teosta . Otsamon Kahvitauko oli Sarjakuva-Finlandia -ehdokkaana 2012.
 
         
 
Muhoslainen Esa "Holle" Holopainen (s. 1958) tunnetaan pelkistetystä ja absurdilla huumorilla värittyneestä Tyrnävän verikoirat -sarjastaan, joka on ilmestynyt Oulun ylioppilaslehti Ylkkärissä vuodesta 1990. Holopainen tunnetaan myös verkkosarjakuvastaan Naapurit, joka on ilmestynyt Kalevan verkkolehdessä sekä painettuna paikallislehti Tervareitissä.
 
Mika Svenskin (1961-2009) tavoin paremmin pilapiirtäjänä tunnettu Jari Elsilä on käyttänyt taiteilijanimiä Jari, Otto ja Rimpiläinen of Finland. Elsilän sarjakuvatuotanto ajoittuu Oulun Sarjakuvaseuran jo edesmenneeseen Kupla-lehteen. Elsilän pilapiirroksia on ilmestynyt Kalevan lisäksi Kansan Tahdossa ja Ilta-Sanomissa.
 
Ilpo Koskelan (s. 1958) seikkailusarjakuvissa Irlantilainen (1991), Aleks Revel (1997) ja Paholaisen kuiskaus (2009) on pääosassa Aleks Revel, joka edustaa suomalaisittain poikkeuksellista Hugo Prattin Corto Maltesen tyylistä sankari- ja antisankarihahmon yhdistelmää.
 
 
Näytesivu Ilpo Koskelan sarjakuvasta Paholaisen kuiskaus (2009).
 
Muusikot sarjakuvataiteilijoina

Kemissä syntynyt ja Rovaniemellä pitkään vaikuttanut muusikko ja kirjailija Tommi Liimatta (s. 1976) tunnetaan ennen kaikkea Absoluuttinen nollapiste -yhtyeen keulakuvana. Absurdi huumori on kantava teema niin undergroundhenkisessä Rengin tarpeissa (2000), "siveyspoliisiromaanissa" Masturbaatio Ranualla (2003) kuin teoksessa Ei vaikuta keikkaan (2005), joka kuvaa muusikon kiertue-elämää surrealistisesti.

Muusikko-sarjakuvataiteilijoita edustavat myös Jyrki Mäki (s. 1962) ja Torniosta lähtenyt, sittemmin oululaistunut Veli-Matti "Läjä" Äijälä (s. 1958). Punkyhtye Terveiden käsien laulajan ja sanoittajan Äijälän sarjakuvissa aiheina ovat väkivalta ja seksi. Äijälän töitä on ilmestynyt myös Tähtivaeltaja-, Kannus-, Sarjari- ja X -lehdissä.

Radiopuhelimet-yhtyeen laulaja-sanoittaja Jyrki Mäen sarjakuvia on julkaistu myös Kalevan ja Kaltion sivuilla. Mäen ensimmäinen sarjakuva-albumi Hermolomamatka ilmestyi syksyllä 2011.

 
Julle ja Jasso
 
Esimerkki harvinaisemmasta lappilaisesta sarjakuvasankarista on sotkamolaissyntyisen ja Kolarissa varttuneen Alpo Harjun (s. 1964) Julli, joka on seikkaillut sekä Kuukkeli-lehden sivuilla että omissa albumeissaan. Yli 20 vuoden ajan ilmestynyttä kielellä ja kulttuuri-identiteeteillä leikittelevää strippisarjaa on koottu kokoelmiin Jullin Viien Vuen Jupinat (1994), Jullin Kampäkki (1998), Jullin – Nuuskakairan kikolo (2003), Jullin Luikhaus (2007) sekä Julli – juhlakalu (2010).
 
Juvalla syntynyt graafikko, kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Juha "Jii" Roikonen (s. 1970) muutti Ouluun 2003 ja on sittemmin vaikuttanut aktiivisesti Pohjois-Suomessa. Roikonen palkittiin Suomen Sarjakuvaseuran Puupäähatulla vuonna 2005. Roikosen Jasso-kissa on seikkaillut Helsingin Sanomien arkistrippinä 1993-95 ja myöhemmin omissa lehdissään ja albumeissaan sekä tv-animaationa 1997.
 
Jii Roikosen Jasso-kissa.

Raaheläissyntyinen taiteilija Lauri Ahtinen (s. 1983) sai huomiota lakonisen satiirisella esikoisteoksellaan Melankolian kaksi huonetta ja keittiö (2009). Ihmisyyden traumaattisuutta pohdiskelevat myös sarjakuvat Viidentoista minuutin yksinäisyys (2010) ja Karjala 90210 (2012).
 
Aapo Kukon (s. 1991) kolmiosainen sotasarjakuva U-255 – Sukellus pohjoisessa (2008-2011) edustaa historiallista sarjakuvaa. Kukon tyyli on pikkutarkkaa ja realistista. Raadollista naturalismia edustaa myös Kukon Kemin sarjakuvakilpailussa 2010 palkittu novellityö Pugilisti, joka on julkaistu antologiassa Leviathan ja muita sarjakuvia Kemin pohjoismaisesta sarjakuvakilpailusta 2010.
 
 
Teksti: Jyrki Korpua

OUTI-verkkokirjasto



 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku

Tutustu myös näihin