Pohjoista musiikkia
Hakemisto

Kirjallisuuselämää Oulussa 2000-luvulla

Oululainen kirjallisuuselämä vietti 2000-luvun alussa hiljaiseloa. Perinteisessä kirjailijakaupungissa kirjailijoita oli vain vähän, eivätkä he olleet järjestäytyneet. Myös kustannusala oli hiipunut Pohjoisen lopetettua julkaisutoimintansa. Kirjastoissa järjestettiin kirjallisuustapahtumia, mutta Oulussa ei toiminut yhtään kirjallisuusyhdistystä.

Nykyään Oulun seudun kirjallinen kulttuuri ja yhdistystoiminta on varsin aktiivista. Pohjois-Pohjanmaan kirjoittajayhdistys muutti 2011 Limingasta Ouluun, ja Kainuun Kirjailijat ajaa kainuulaisten kirjoittajien etua. Kirjan ystävät (Oulu) ja Oulun sarjakuvaseura ovat aktivoituneet. Suomen tietokirjailijoilla on Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun osastot. Kirjallisuuden läänintaiteilijana Oulun läänin taidetoimikunnassa työskentelee Tuomo Heikkinen.

Miia Paani. Kuva: Mika Lahtonen.

Vuonna 2003 perustetun Kirjoittajayhdistys Huutomerkin tavoitteena on kehittää kirjoittamisen tasoa ja sisältöä sekä edistää yleisesti kirjallisuuden harrastamista Pohjois-Suomessa. Huutomerkki on pyrkinyt alusta asti yhdistämään laaja-alaisesti pohjoisen kirjoittajat. Yhdistys tekee yhteistyötä myös muiden taiteenlajien kanssa: sen järjestämissä tilaisuuksissa on nähty niin teatteria, tanssia, videotaidetta, musiikkia kuin taikuuttakin. Klubeja on järjestetty monilla paikkakunnilla. Huutomerkki järjestää myös kirjoittajakoulutusta ja julkaisee Hallaus-lehteä.

Huutomerkin merkittävin tapahtuma vuosittain on Oulun Muusajuhlat -sanataidefestivaali. Ensimmäiset Muusajuhlat järjestettiin syyskuussa 2004 Oulun Päivien aikaan. Tapahtuman ohjelmisto koostuu muun muassa klubeista, kirjanjulkistamistilaisuuksista, kirjallisista illoista, Henkisten lajien mestaruuskisoista ja runokonserteista. Vuodesta 2007 lähtien tilaisuuksia on järjestetty myös Oulun lähikunnissa, kuten Hailuodossa, Muhoksella ja Limingassa.
 
Runoilijat Hailuodossa. Kuva: Kari Miettunen.
 
2010 toimintansa aloittaneen Oulun kirjailijaseuran tavoitteena on edistää Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan ammattikirjailijoiden työskentelymahdollisuuksia, rakentaa seudulla toimivien kirjailijoiden yhteisöä sekä ajaa alueen kirjailijoiden etuja. Seuran jäseniksi voivat liittyä Oulussa tai Pohjois-Pohjanmaalla asuvat ihmiset, jotka ovat julkaisseet ainakin yhden teoksen kaupallisen kustantamon kautta. Kirjailijaseura järjestää mm. Uusien teosten iltoja, jakaa Nuori Pakkala -kirjallisuuspalkintoa sekä julkaisee Stiiknafuulia-lehteä.
 
Perinteikkäämpiä pohjoisessa järjestettäviä jirjallisuustapahtumia ovat Kajaanin Runoviikko, Päätaloviikko Taivalkoskella sekä Suomen Elämäntarinafestivaali Kärsämäellä. Pohjois-Suomen kirjailijapäivät järjestettiin neljästi 1980- ja 1990-luvuilla sekä jälleen 2010.
 
Pohjois-Suomessa toimii myös useita kirjailijoiden nimikkoseuroja, kuten Veikko Huovinen -seura Sotkamossa, Elias Lönnrot -seura Kajaanissa, Ilmari Kianto -seura Suomussalmella ja Pentti Haanpään seura Piippolassa.
 

Teksti: Tuomo Heikkinen

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku

Tutustu myös näihin