Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Kivien kuningas

[Kuva: Kivien kuningas]

Kivien kuningas ilmestyi 1984. Tarinassa kolmatta luokkaa aloitteleva Vilhelmi saa kesävieraaksi samanikäisen serkkunsa Jyrin, jonka vanhemmat ovat Amerikan-matkalla. Vilhelmi on elänyt tavallisen turvallisen lapsuuden. Vakavalla ja pelokkaalla Jyrillä on mukanaan laukullinen elektroniikkapelejä ja toinen laukku, jota poika tarkkaan varjelee muilta. Lopulta paljastuu, että laukku on täynnä kiviä.

Vilhelmillä on lievä lukihäiriö - häneltä on kadonnut k-kirjain. Jyri ei osaa leikkiä. Hän tietää ihmisoikeuksista ja kertoo serkulleen ydintuhosta ja sodista. Irak, Iran, Libanon, Afganistan ja Vietnam ovat hänelle tuttuja nimiä. Jyri näkee painajaisia ja pelkää Vilhelmin siskon undulaattia.

Kivien paino ja linnun keveys ovat tarinan temaattiset navat. Kun Jyri voittaa pelkonsa, hän luopuu kivistä. Erilaiset pojat ystävystyvät kahden viikon aikana. He perustavat etsivätoimiston ja tutkivat kadonneen k-kirjaimen tapausta.

Markko Tainan kuvittama tarina on mitoitettu ala-asteikäisen luettavaksi. Aikuinen voi nähdä sen huolestuneen psykologin puheenvuorona lapsuuden katoamisesta.

Kirjan keskustelu tieto- ja viihdetekniikan osuudesta lapsen elämässä on entistä ajankohtaisempi. Kriitikot suosittelivatkin Kivien kuningasta kouluihin keskustelun lähtökohdaksi:

Hietala haluaa sanoa lapsille, että videopelit ja koneet eivät ole tuomittavia, jos lapsi kokee myös niitä asioita, jotka edistävät inhimillisyyttä. (Kaarina Ahonen)

Lähteet:

Ahonen, Kaarina: Pehmeä vai kova maailma. Arvostelu teoksesta Kivien kuningas. Kaleva 28.12.1984

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku