Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Vuodet kotiopettajana

Bergin silmäsairaus eteni edelleen, ja hänen oli luovuttava virastaan Vaasan hovioikeudessa. Jäiden sulettua keväällä 1832 hän matkusti Oulusta laivalla Tukholmaan etsimään parannusta sairauteensa. Apua ei löytynyt Tukholmasta eikä Kööpenhaminastakaan, jossa hän asui vuoden. Viimeiset 20 vuotta elämästään Berg eli sokeana.

Ystävät auttoivat sokeutunutta kirjailijaa. 1840-luvun alussa Berg toimi kotiopettajana Muhoksella maaviskaali Olof Wallinin perheessä. Wallinin poika Olai Wallin on kertonut, kuinka hän usein joutohetkinä luki opettajalleen sävelmien nuotteja ja kuinka tämä jo yhden lukemisen jälkeen kykeni soittamaan virheettömästi vaikeimmankin sävellyksen. "Ainoa iloni on musiikki, jota harrastan osaksi yksin, osaksi ystävien seurassa", Berg kirjoittaa Oulusta C. A. Gottlundille. J. Kr. Svanljung, nuori aikalainen, on puolestaan kertonut 1840-luvun alun Oulusta: "Henkisiin nautintoihin kuului muutamia harvoin pidettyjä konsertteja, Westerlundin teatteriseurueen esityksiä ja erityisesti minulle "sokean Bergin", runoilija Kallion klarinetti. Hän vietti useimmat sunnuntait Niskoilla, toi aina mukanaan soittimensa ja loihti siitä ihania sävelmiä." Uusia runoja Berg ei tiettävästi enää sokeuduttuaan kirjoittanut.

[Kuva: Oulu vuonna 1845]

Oulu vuonna 1845. J. Boströmin piirroksesta tehty litografia teoksessa Finland framställd i teckningar 1845-52. Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat.


Samuli Kustaa Berg kuoli 5.7.1852 Halikossa, kaukana lapsuutensa maisemista. Kuollessaan hän oli vain 49-vuotias. Hannu Mäkelä arvelee hänen olleen Halikossa joko kotiopettajana tai sitten "kokonaan toisten armoilla". Kuolinsyystä ei ole kirkonkirjoissa mitään mainintaa, eikä Bergin hautaakaan Halikon kirkkomaalta löydy.

OUTI-verkkokirjasto



 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku