Pohjoista musiikkia
Hakemisto

Pienkustantamot

Pienkustantamoilla on oma roolinsa kirjallisuuden julkaisukentällä. Itse kustannetun ja kustantajan välityksellä julkaistun kirjan raja on jossain määrin hämärtynyt tai sen tunnistaminen edellyttää ainakin kirjallisen kentän ja julkaisukanavien tuntemusta.
 
Siinä missä kirjaan painettiin ennen julkaisijaksi “tekijän kustannuksella” tai omakustanne, nimetään nykyään oma toiminimi. Esimerkiksi Oulussa pitkään asuneen Maija Porman kirjoja kustantaa Averssi Kustannus ja ylivieskalainen lastenkirjailija Irma Hannula julkaisee kirjansa yrityksensä Irkku Oy:n kautta.  
 
Tuusulalainen Hipputeos on erikoistunut Lappi- ja kullankaivuukirjallisuuteen. Kariston kirjailijana aloittanut Arvo ”Tiera” Ruonaniemi on julkaissut Hipputeoksen kautta kahdeksan Lappi-aiheista muistelma- ja tarinakokoelmaa.
 
         
 
Rovaniemeltä käsin toimiva Väyläkirjat painottuu julkaisuissaan historian, kirkon ja kulttuurin aihepiireihin.
 
Suomussalmelta Espooseen muuttanut Myllylahti aloitti yleiskustantamona vuonna 1996. Vuonna 2004 se perusti MurhaMylly-sarjan, jossa on vuosittain ilmestynyt 6–8 dekkaria. MurhaMylly on tuonut julkisuuteen muun muassa Antti Tuomisen ja Johanna Tuomolan tapaisia lupaavia noir-rikosromaanin ja poliisiromaanin kirjoittajia.
 
Myllylahden kirjailijoihin kuulunut Eija Jansson perusti Kemiin vuonna 2008 Nordbooks-kustantamon, jonka julkaisutoiminta on Myllylahden tavoin painottunut dekkareihin.
 
 
Vuonna 2005 perustettu  Vihreä Kettu toimii Oulussa ja kustantaa kaikenlaisia teoksia. Runot ja novellit ovat sen ominta aluetta.
 
Niin ikään oululainen  Nisperon Kahvilakirjat aloitti julkaisutoimintansa 2012  Heikki Hallanoron romaanilla  Viivalla.
  
Ranualainen Mäntykustannus on keskittynyt julkaisuohjelmassaan kansainvälisiin kuvateoksiin, kotimaiseen proosaan ja tietokirjallisuuteen.
 
Myös tamperelaisen Mediapinnan, loimaalaisen Kustannus HD:n ja monikansallisen Books on Demandin kautta on julkaistu paljon pohjoissuomalaisten kirjoittajien teoksia.
 
Oululainen Kirjalabyrintti on erikoistunut e-kirjojen julkaisemiseen. Asema Kustannus julkaisee pienlevikkistä sarjakuvaa.
 
 
Teksti: Jaana Märsynaho ja Liisi Huhtala

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku

Tutustu myös näihin