Pohjoista musiikkia
Hakemisto

Lapin ganstat muistavat Moskua

Rap-duo Hannibal eli Hannu Stark ja Soppa eli Soni Ylisuvanto vastaa suomihiphop-ryhmä Tulenkantajien sanoituksista, jotka liittyvät vahvasti pohjoiseen ja nimenomaan ryhmän syntykaupunkiin Rovaniemeen eli "Rolloon".

Kaikkien maailman hiphoppareiden tapaan myös Rollon kolleilla on oma jengighetto, Länsikangas, josta ollaan ylpeitä ja jota edustetaan rinta rottingilla:

Parempaa paikkaa kasvaa ei ois nuorelle voinu olla
Tässon kourallinen just sen hoodin kolleja koolla: PeeKoo, Soppa, Piru ja Hannibaali
Neljä kollii jokka länsilaitaa edustaa

Oman reviirin merkitys tiivistyy jo edellä lainatun kappaleen nimessä: "L.K. – meän#1" Rolloon ei silti aina sitouduta ilman varauksia, vaan sen stereotypiolle jopa irvaillaan: "Revontulet hohkaa, takapihalla poroja." Myös paikallista mytologiaa ironisoidaan: "Mut jos on hätä, eti Moskun hauta." Tulenkantajat räppää ja uhoaa pohjoisen murteella omasta lappilaisesta alkuperästään ja merkitsee kotiseutunsa usein nimeämällä.

Paikallisuuden merkitsemisessä hyödynnetään myös erämaaestetiikkaa ja eläinkuvastoa. Tosinaan pohjoista katsotaan kaukaa kotoa, jolloin oman identiteetin syrjäseutuisuus tulee selvimmin ilmi ("heilläpäin tämmösiä landeja ei katota"). Silloin muistetaan omat juuret ja kuulijaa jopa rauhoitellaan, kuten kappaleessa "Ei hätää":

Muutto Manseen hei jea, morjessta vaan
Mutta ei hätää
Te tiiätte missä sydän on
– –
Ei voi ku toivoo että taas pohojosessa ois
Meikä pohtii ku vaihtuu kurssi koillista kohti

Tulenkantajien kotikeskeiset kertomukset korostavat pohjoisen omalakisuutta ja erilaisuutta. Samankaltaista suoraa puhetta löytyy pohjoisen hc-punkista, esimerkiksi torniolaisen Terveet kädet -bändin perustajajäsenen Läjä Äijälän lyriikoista ja sarjakuvista. Äijälän yhtyeitä ovat myös Aavikon kone ja moottori, Death Trip, Billy Boys, The Leo Bugariloves, The Sultans ja The Kolmas.
 

Teksti: Satu Koho

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku

Tutustu myös näihin