Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Lapin asukkaat ja heidän elämänmenonsa

Mannisen romaaneista kolme sijoittuu Lappiin, ja hänen kahden sotakirjansakin päähenkilöt ovat pohjoisesta kotoisin. Hänen kirjansa kuvaavat lappilaista mentaliteettia ja elämänmenoa. Mannisen ote oli humoristinen. Kirjojen henkilöhahmot ovat usein varsin omalaatuisia tyyppejä, oli sitten kyse jätkistä, lappalaisakoista, opettajista tai porovarkaista. Mannisen ihmiskuvaus on terävää, ja hän on taitava luomaan osuvia henkilökuvia myös nopeasti luonnehtimistaan sivuhenkilöistä.

Henkilöhahmojen eloisuus johtunee osittain siitä, että ne perustuvat melkein aina todellisiin esikuviin. Esimerkiksi Tunturi uhkaa -romaanin hahmoista pääosa perustuu ihmisiin, jotka Manninen tunsi ollessaan Utsjoella nimismiehenä. Myös monet kirjojen tapahtumista perustuvat todellisuuteen.

Mannisen kirjoissa on vahva paikallisväri. Hän kuvaa pohjoisen arkista elämää, tapoja ja uskomuksia. Kirjojen kielelle antaa omaa väriään lapin murre ja erityisesti elinkeinoihin ja luontoon liittyvä sanasto. Manninen värittää tekstiään myös lyhyillä saamenkielisillä dialogeilla, joiden kirjoitustapa on hänen itse keksimänsä.

Manninen kuvaa mielellään eräelämää, paljaan taivaan alla yöpymistä, koskenlaskua, metsästystä ja kalastusta. Esimerkiksi Erämaan armoilla -romaanista löytyy pitkä yksityiskohtainen ja samalla runollinen kuvaus raakkujen pyydystämisestä lautalla.

Tulee hiekkaa, kiiltävää, kimmeltävää, taivaalta kuumasti paistavan auringon valaisemaa. Näkyy uurto hiekassa, kuin terävän puukon piirto. Se kulkee ali ikkunan. En näe, mistä se alkaa, minne päättyy. Ilmestyy toinen, virransuuntainen. On niitä jo useitakin, ristiin rastiin, siellä täällä. Mitäkö tämä? Et tiedä! – Siinä ovat raakut, simpukat syrjällään matkanneet.

Myös poronhoito ja siihen liittyvät välineet ja käytännöt, kuten poromerkit tulevat lukijalle tutuiksi. Pohjoisessa elanto oli hankittava luonnon ehdoilla. Manniselle Lappi ei kuitenkaan ollut pysähtynyt paikka, kuten monille muille kirjailijoille. Hän kuvaa seutua aikana, jona se oli muutosten kourissa. Maisemaan kuuluvat myös tietyömaat, puhelinlinjat ja englantilaiset turistit.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku