Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Lipsauttajat

"Skiftesvik tarjoaa jälleen kerran syksyn luettavimman romaanin. Aiheitaan hän näyttää etsivän aivan toiselta ilmansuunnalta kuin muut eturivin kirjailijat, niin tunnistettavia ja historiaa valaisevia kuin hänen tarinansa ovatkin."
(Markku Soikkeli, Satakunnan Kansa 11.9.2002.)

[Kuva: Lipsauttajat]

Skiftesvikin yhdestoista romaani kertoo unelmista ja pettymyksistä, moraalista ja häpeästä, hyväuskoisista ihmisistä ja petkuttavista roistoista.

Romaanin alussa häntäheikiksi kuvattu Veijo Jankkila kiskoo rajajoen jäällä elämän autuaaksi tekevää ihmekonettaan. Hän on viimein löytänyt morsiamen, joka rahoittaa hänen hankkeensa: mies on perustamassa huvitelttaa ja on hankkimassa sen vetonaulaksi flipperi-peliä.

Mutta Veijon oppaana rajajoella onkin salaperäinen mies menneisyydestä. Menneisyys on kelattava auki, ja niin matkataan pitkässä takaumassa Jäämerentielle, jota pitkin kuljettiin välirauhan aikana Rovaniemeltä Ivalon kautta Petsamon Liinahamariin. Villissä pohjolassa on monenlaista rosvoa ja onnenonkijaa, laillisen ja laittoman lastin kuskaajaa ja vaanijaa. Tuolle tielle yritteliäs autonkuljettaja Veijo Jankkilakin saa ajettavakseen uutukaisen Patanokka-Volvon, jota ei tarvitse muiden kuormurien tapaan "lipsauttaa" tunturitien pitkissä nousuissa. Vaikka Veijo onnistuu hukkaamaan lastinsa, todellisten roistojen lipsautukset ovat paljon suuremmat. Takauma piirtääkin Veijosta erilaisen kuvan kuin romaanin alku. Sota muokkaa hänen käsityksiään oikeasta ja väärästä aivan omanlaisikseen.

Skiftesvik kirjoittaa tuttuun tapaansa romaaniin prologin ja epilogin, jotka saavat lukijan miettimään tarinan todenperäisyyttä. Jäämerentien seudut ja tapahtumat ovat tulleet tutuksi kirjailijalle hänen lukuisista Petsamoon liittyvistä tutkimuksistaan ja matkoistaan, joten faktoja löytyy hyvin paljon tästä kuitenkin fiktiivisestä teoksesta. Jopa Jankkilan huvitelttahankkeeseen on aineksia sekä oululaisen Huhtalan peliteltta-ajasta että Skiftesvikin sukulaisen omistamasta teltasta, jonne Skiftesvik pääsi poikasena lataamaan ilmakivääreitä.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku