Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Makeat muistot

Makeat muistot -romaanin päähenkilö peruskoulunopettaja Pella Aho on uuden elämän kynnyksellä. Edessä on 50-vuotispäivä, takana avioero, vanhempien kuolema ja omien lasten aikuistuminen. Elämä näyttää suhteellisen hyvältä, sillä tiedossa on salainen Lontoon-matka naimisissa olevan miesystävän kanssa.

Pella joutuu puntaroimaan elämäänsä uudelleen, kun miesystävä peruu matkan. Samaan aikaan Pellan naimisissa oleva sisar rakastuu itseään nuorempaan mieheen ja muuttaa pois perheensä luota. Miesystävän sijasta Pella ottaa matkakumppaniksi sisaren 17-vuotiaan tyttären Riikan, jonka on vaikea ymmärtää äitinsä ratkaisua.

[Kuva: Makeat muistot]

Pella peilaa itseään muihin naissukulaisiin. Hänellä on kaksi poikaa, mutta läheisiä hänelle ovat myös sisaret sekä 76-vuotias täti, monen oppikirjan tekijä, mutta nyt dementoitunut. Lontoon-matka yhdistää Pellan ja Riikan, ja niin tyttökin liittyy naisketjuun.

Tässä kuten muissakin Mirjami Hietalan teoksissa kirjat ja kirjallisuus merkitsevät päähenkilölle paljon. Kun Pella käy läpi mennyttä, hän palaa opiskeluajoilta tuttuun yliopiston kirjastoon ja muistaa, kuinka onnellinen hän siellä oli. Häntä huolettaa, etteivät hänen omat poikansa tunnu innostuvan kirjoista ja lukemisesta:

Pojat lukivat tuskin mitään, valmistautuivat ammattiin, jollaisia ei hänen aikanaan edes ollut, saisivat tittelin, joka oli täysin keksitty ja kuulosti lääkkeeltä, uivat internetin ja sähköpostin maailmassa, kuuntelivat musiikkia, jossa oli hyvin vähän melodioita, katsoivat videoita, joissa lennettiin läpi seinän ja ammuttiin sattumanvaraisesti ja pyörittelivät päätään, kun hän selitti, ettei halunnut tietää tietokoneestaan kuin pölkkykirjaimin kirjoitetut ohjeet, miten kone toimi, ja että syntetisaattorin loihtima orkesteri oli hänestä huijausta. (50)

Makeat muistot on tarina naisten yhteisyydestä. Se on myös kertomus keski-ikäisen naisen eheytymisestä ja omien valintojen löytymisestä.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku