Matkalippu Mostariin
Isä on ihan kiva, mutta tietysti me ei tunneta kovin hyvin, sanoo Matkalippu Mostariin -kirjan 15-vuotias päähenkilö Maria.
Matkalippu Mostariin (1989) kertoo nuoren tytön kriisistä. Kaksiviikkoisen isän kanssa vietetyn loman aikana hän käy läpi vanhempien avioeron herättämät tunteet.
Tarinan tilanne on sikäli erikoinen, että isä ilmaantuu Marian elämään tyhjästä. Vanhempien erosta on kulunut yhdeksän vuotta, eikä isä sinä aikana ole pitänyt yhteyttä. Hän on elänyt tytön kuvitelmissa ja leikeissä, jotka on pidettävä salassa eron katkeroittamalta äidiltä. Nyt isä äkkiä on pyytänyt Mariaa lomamatkalle Jugoslavian aurinkorannalle. Lomaan mahtuu monenlaisia vaiheita, joiden aikana tytär tutustuu isäänsä.
Tapahtumat kerrotaan Marian näkökulmasta. Nykyhetki vuorottelee tytön äidille kirjoittamien kirjeiden kanssa. Äidin henkilökuva syntyy Marian kirjeistä, jotka heijastavat murrosikäisen tunneailahteluja.
Minä voisin mennä sosiaalivirastoon ja kertoa, että sinä olet lyönyt minua monta kertaa. Kerran huitaisit henkarillakin, niin että tuli iso mustelma. Se on rikos. Minut voitaisiin helposti tuomita isälle jos haluaisin, etkä sinä voisi estää. Sen kun menisin ja isä ottaisi minut avosylin vastaan. Isä ei ole heikko eikä saamaton eikä epäluotettava eikä nahjus, vaan komea ja fiksu mies. Ei se sinua huolisi, vaikka voittaisit lotossa. Se kuule kauhistuisi, jos näkisi noin rupsahtaneen ämmän. Ja jos isä on romantikko, niin minä haluan myös olla. Se kuule rakasti sitä Veeraansa oikeasti, ja ne pitivät kyllä lapsista. Minä vihaan sinua, Maria kirjoittaa äidilleen.
Ensin isä on Marian mielestä vahva, komea ja rikas. Äiti on ennen aikojaan vanhentunut ja arkipäiväinen. Nuori ei tajua yksinhuoltajan paineita, ja kuva on sen mukainen. Vähitellen asia seestyy Marian mielessä niin, että hän näkee kummankin vanhemman viat ja hyvät puolet.
Kirja kuvaa avioerolapsen pelkoa, että hän on omalla käyttäytymisellään aiheuttanut onnettomuuden. Lapsen tapaan Maria haaveilee vanhempiensa saattamisesta jälleen yhteen. Myös itsemurha-ajatukset ja murrosikäisen tytön oidipaalinen asenne isään tulevat esille.
Matkalippu Mostariin etenee vetävästi lyhyin luvuin. Se kertoo lapsen näkökulman vanhempien avioeroon ja näyttää, ettei lapsen tarvitse ymmärtää kaikkia aikuisten ristiriitoja.
Lähteet:
Vainikkala, Marja-Riitta 1989: Aikuistuminen aurinkolomalla. Arvostelu teoksesta Matkalippu Mostariin. Kaleva 16.9.1989