Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Muut näytelmät ja dramatisoinnit

Kajaanin kaupunginteatteri esitti ensimmäisenä Skiftesvikin tuotantoa, kun sen näyttämöllä nähtiin Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja 8.9.1984. Kyseessä oli kirjailijan oma dramatisointi novelleista "Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja" (1983) ja "Filmimiehet" (1983). Esitys oli erittäin uskollinen alkuperäisteksteille, ja sitä pidettiin enemmän kerrontana kuin tapahtumien näyttelemisenä. Esityksen toteutti työryhmä Timo Pylkkänen, Leena Suomu, Esa Suvilehto, Vesa Kaikkonen, Lasse Aho, Ari Jauhiainen, Eero Juutinen, Vilho Juutinen, Toini Karjalainen, Mikko Lappalainen, Esko Moilanen ja Hannu Tyhtilä.

Skiftesvik sovitti Tuulen poika -kokoelmansa niminovellin näytelmäksi Haukiputaan Nurkkanäyttämölle vuonna 1988, ja se nähtiin Raija Päkkilän ohjaamana. Hienot arvostelut saaneeseen näytelmään istutettiin Skiftesvikin sanoittamia lauluja, jotka sävelsi Ykä Mattila.

Näytelmää on esittänyt myös Kyrönmaan opiston näytelmäpiiri Vähäkyrössä Manne Heikkilän ohjaamana 1989. Tämäkin esitys sai todella hyvän vastaanoton.

Skiftesvik dramatisoi esikoiskirjansa hauskan novellin "Valtuuskunta" (1983) Ylikiimingin harrastajateatterille (ohjaaja Anna-Kaisa Järvi) vuonna 1988.

Haukiputaan ja erityisesti Martinniemen historiaan pohjautuva Joni Skiftesvikin tilausnäytelmä Granfeltin sahalla sai kantaesityksensä Haukiputaan Nurkkanäyttämöllä Martinniemen vanhalla koululla vuonna 1991 Raija Päkkilän ohjaamana.

Skiftesvikin näytelmädramatisointi novellista "Vastuullinen tehtävä" (1988) nähtiin Jyväskylän Pahnanpohjimmaisten esityksenä (ohjaaja Anne Pellinen) vuonna 1994. Haukiputaan Nurkkanäyttämö esitti näytelmää Raija Päkkilän ohjaamana 1996. Risto Saarelan esittämänä ja Markus Packalénin ohjaamana monologina (kirjailijan uusi dramatisointi) "Vastuullinen tehtävä" sai ensi-iltansa Vaasan kaupunginteatterissa 9.10.2004.

Romaaninsa Pirtukuningas Skiftesvik sovitti ensimmäisen kerran teatterin lavalle Kemin kaupunginteatterille 20.4.1996. Pääosassa Hannu Wegeliuksen ohjaamassa vauhdikkaassa ja värikkäässä näytelmässä oli Pasi Jantunen. Myöhemmin näytelmää on esitetty Kotkan kaupunginteatterissa, jossa Petri Lairikon ohjaama Pirtukuningas sai ensi-iltansa 22.1.1998. Näytelmä sai erinomaisen vastaanoton ja valittiin Tampereen teatterikesään, johon sitä ei kuitenkaan teatterin rahavaikeuksien takia viety.

Myös Viltteri ja Mallu ovat tulleet lihaksi ja vereksi teatterissa. Kaarlakosken kesäteatteri toi näyttämölle novellin "Näprääjä" (1983) Pekka Laasosen dramatisoimana samannimisenä näytelmänä vuonna 1996. Kokkolalaisessa Teatteri Iltatähdessä esitettiin Merja Björklindin dramatisoima näytelmä Viltteri ja Mallu vuonna 1999. Sen dramatisoinnissa on käytetty Skiftesvikin varhaisimpia Viltteri ja Mallu-novelleja.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku