Pohjoista musiikkia
Hakemisto

Pohjoisen pien- ja omakustanteet

Kustannusalan murroksen ja painotekniikan kehittymisen myötä kenelle tahansa on tullut mahdolliseksi julkaista omat tuotoksensa kohtuullisin kustannuksin. Omakustanteista onkin tullut oma genrensä perinteisten kustantamojen julkaisutoiminnan rinnalle. Kuvaavaa on, että vuosina 2009 - 2011 yli puolet Oulun kaupunginkirjaston maakuntakokoelmaan hankitusta kaunokirjallisuudesta oli oma- tai pienkustanteita.

Omakustanteina julkaistaan eniten runoja ja muistelmateoksia. Rovaniemeläinen toimittaja-kirjailija Pentti Harjumaa on julkaissut esikoisrunojensa ( Tämä nimetön kaupunki, 1971) jälkeen lähes kolmisenkymmentä teosta. Hänen vaimoltaan Ritva-Liisa Harjumaalta on ilmestynyt parisenkymmentä proosa- ja runoteosta.
 
Pentti Harjumaa. Kuva: Kaleva/Jarmo Kontiainen.
 
Eräänlaisesta elämäntapakirjoittamisesta voitaneen puhua myös keminmaalaisen Erkki Majavan, oulaistelaisen Juhani Hyytisen, karunkilaisen Valde Ahon ja syntyjään torniolaisen, mutta sittemmin oululaistuneen Erkki Huhdan kohdalla. Heillä kaikilla on laaja, osin omaan elämään pohjautuva, sekä proosaa että runoa sisältävä tuotanto. Erkki Huhdan saagojen pääosassa on monisävyinen meänkieli.
 
 
Teksti: Jaana Märsynaho
 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku

Tutustu myös näihin