Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Räväkästi Oulu-lehdessä ja Iltasissa

Ylioppilaaksi pääsyn jälkeen keväällä 1969 Skiftesvik jatkoi lehtityön opiskelua kantapään kautta, vaikka olisi päässyt opiskelemaan toimittajatutkintoa Tampereen yliopistoon. Myös armeija-aikaan (1970) liittyi viestintää: Pohjan Prikaatin alokasajan jälkeen Skiftesvik oli toimittajana Ruotuväki-lehdessä Helsingissä ja tiedotusupseerin apulaisena Pohjois-Suomen sotilasläänin esikunnassa Oulussa.

[Kuva: Sotaharjoituksissa]

Joni sotaharjoituksen tiedottajana Kemijärvellä syksyllä 1970. Joni Skiftesvikin arkisto.


Skiftesvik ennätti olla Liitossa hetken toimitusharjoittelijana, kun hänet jo pestattiin Oulu-lehden toimitussihteeriksi. Hän kertoo antaneensa kaikkensa tehtävään päästyään, kelloon katsomatta. Koulu oli kova: juttujen oli synnyttävä nopeasti, ja niissä piti aina olla jokin juju. Lahjakas ja kunnianhimoinen nuori toimittaja huomattiin: Skiftesvikin reportaasi keksijä-sähkömestari Torkkeli Viitasesta voitti Pohjois-Suomen Sanomalehtimiesyhdistyksen (PSSY) reportaasikilpailun. Seuraavana vuonna Skiftesvikin haastattelu Reidar Särestöniemestä voitti PSSY:n haastattelukilpailun.

Liittoa ja Oulu-lehteä kustantava Oy Liitto perusti iltapäivälehti Iltaset vuonna 1973, samana vuonna kun Skiftesvik avioitui Hilkka-vaimonsa (os. Laukka) kanssa. Iltasten toimitussihteeriksi nimitettiin Skiftesvik, päätoimittajaksi Hemmo Kuuranhalla. Räväkkää pohjoissuomalaista iltapäivälehteä tehtiin melkein yötä päivää. Jonin ominta aluetta olivat humoristiset ja jopa hieman fiktiivisetkin jutut, aikakauslehtityyppiset huomiota herättävät reportaasit. Iltasten juttujen piti olla myyviä ja näyttäviä skuuppeja, joissa toisinaan oli totta vain toinen puoli. Lehden teon kuumiin tunnelmiin Skiftesvik on palannut myöhemmin "Soita minulle Sorrento" -novellissaan (kokoelmassa Suolamänty, 1988):

Rovaniemeltä oli tullut kova juttu. Lisma oli huutanut sen kovalla kiireellä puhelimella ja ilmoittanut sitten, että se on hatarilla tiedoilla tehty, oikeastaan huhuista koottu, eikä hän seiso sen takana, mutta käyttäkää, jos kantti kestää. Riipinen oli näyttänyt jutun Nygrenille.
– Onpa pirun hyvä juttu! se oli tokaissut ja tehnyt itse otsikon: "Poliisi kuristi pidätetyn."

Vuoden jälkeen Liitto luopui Iltasten kustantamisesta, eikä Skiftesvikään jäänyt pitkäksi aikaa uuden kustantajan leipiin, vaan siirtyi syksyllä 1974 erikoistoimittajaksi Liitto-lehteen. Samoihin aikoihin hän teki juttuja muun muassa Seuraan ja Hymyyn. Skiftesvikin nuoreen perheeseen syntyi esikoinen Kai ja seuraavana vuonna Kim. 

[Kuva: Iltasten väkeä]

Iltasten väkeä vuonna 1973. Joni Skiftesvikin arkisto.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku