Pohjoista musiikkia
Hakemisto

Oulun Sarjakuvaseura

Oulun Sarjakuvaseura perustettiin 1980. Seuran tavoitteena oli kerätä ja arkistoida sarjakuvia ja lehtiartikkeleita suomalaisesta sarjakuvasta sekä koota yhteen sarjakuvaharrastajia, tutkijoita ja tekijöitä. Seuran ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Pentti Nuortimo.

Seura julkaisi Kupla-lehteä, joka ilmestyi vuosina 1981-83 kahdentoista numeron verran päätoimittajanaan aluksi Ilpo Koskela (numerot 1-4), sitten Arto Hukkanen (5-10) sekä lopuksi Koskela ja Hukkanen yhdessä (11-12).
 

Sarjakuvaseuran comeback
 
Oulun Sarjakuvaseuran uuden aktivoitumisen taustalla oli 2006 järjestetty sarjakuvatapaaminen, jonka kutsui koolle Mari Ahokoivu. Ahokoivu toimi myös Sarjakuvaseuran puheenjohtajana vuonna 2007. 
 
Oulun Sarjakuvaseuran puheenjohtajana on vuodesta 2008 saakka toiminut graafikko ja sarjakuvantekijä Harri Filppa (s.1980), joka toimii myös seuran uuden, vuodesta 2011 ilmestyneen Ruutukaava-lehden päätoimittajana.
 
         
 
Vuonna 2011 Ilpo Koskelalla ja Esa Holopaisella oli kunnia tulla palkituiksi Skrew you -tunnuspalkinnolla ensimmäisinä Oulun Sarjakuvaseuran yli 30-vuotisen historian aikana.
 
 
Ruuvari
 
Oulun yliopiston ylioppilaskunnan Sarjakuvaseura Ruuvari vaikutti, ja sen samanniminen lehti ilmestyi, vuosina 1988-1995. Vuonna 1987 ylioppilaskunnan kulttuurisihteeriksi palkattu Olli Kangas kutsui koolle sarjakuvasta kiinnostuneita ihmisiä ja pyysi Ilpo Koskelan organisoimaan toimintaa.
 
Lehden peruspiirtäjiä olivat Koskelan lisäksi mm. Mika Svensk, Reijo "Musti" Mustonen ja Jaana Suorsa. Lehden julkaisupolitiikka oli suvaitsevainen ja materiaali siten laadultaan ja tyyliltään monipuolista. Lehti sisälsi tuoreiden töiden lisäksi Oulun ylioppilaslehden arkistoista kaivettua Vesa Juolan 1970-luvulla tekemää Lennart Lötvöstä.
 
 
Teksti: Jyrki Korpua 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku

Tutustu myös näihin