Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Pontimena oma elämä

Omakustanteiden näkökulma on usein paikallinen ja paikallishistoriallinen. Toinen omakustanteille ominainen piirre on elämäkerrallisuus: kerrotaan joko omasta tai jonkin läheisen ihmisen tai sukulaisen elämästä.

Elämäkerralliset teokset tarjoavat kosketuspinnan elettyyn elämään, joskus rosoiseenkin todellisuuteen. Terttu Rousu on kirjoittanut trilogian isovanhempiensa Idan ja Akselin vaiheista Tornionjokilaakson pienessä syrjäkylässä Aapajärvellä. Etelän varekset (1994), Leivän perässä (1995) ja Urakka täyttyy (1997) kuvaavat pariskunnan vaiheita Tornionjokivarren lestadiolaisessa syrjäkylässä 1900-luvun alussa.

Haukiputaalaisen, Kansan Tahdon toimitusjohtajana pitkään toimineen Osmo Hekkalan elämäkertaromaani Piimäperä, isäni maa kertoo (2004) nimensä mukaisesti Hekkalan vanhempien elämästä Kellon Piimäperällä.
 
Lappilaiseen miljööseen paikantuvat Rita Magga-Kumpulaisen Sarvikiela (2006), Binna Bánna (2009) ja muistelmateos Kuttura (2010). Kuttura on saanut nimensä Magga-Kumpulaisen kotikylältä Ivalojoen kainalossa. Päiväkirjamainen teos kuvaa pientä saamelaiskylää ja sen historiaa.
 
         
 
Oululaisen Pirkko Mattilan esikoisromaanin Perämeren Sofia (2009) päähenkilön esikuvana on oma isoäiti, itsenäinen ja omillaan toimeentuleva nainen, joka toimi kauppiaana viime vuosisadan alun Kemissä. Auksuuni (2012) kertoo Oulun seudulla vaikuttaneen Mattilan suvun vaiheista 1800-luvulta nykypäiviin.
 
 
Teksti: Jaana Märsynaho
 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku

Tutustu myös näihin