Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Lyhyttä proosaa

Joni Skiftesvikin esikoisteos, J. H. Erkon palkinnolla palkittu Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja ilmestyi keväällä 1983. Useimmiten Skiftesvik antaa tarinoidensa ja niiden ihmisten puhua turhia selittelemättä tutuissa, merellisissä maisemissa. 

[Kuva: Esikoisteoksen signeerausta]

Esikoisteoksen signeerausta helsinkiläisessä kirjakaupassa vuonna 1983. Joni Skiftesvikin arkisto.


Taidokkaissa lapsinovelleissaan Skiftesvik ikään kuin käyttää hyväkseen omaa lapsuuttaan (pienen pojan maisemat, leikit, ajatusmaailma jne.). Joskus isä puuttuu kokonaan (on esimerkiksi kuollut tai rintamalla), mutta on aina läsnä pojan ajatuksissa. Isän ja lapsen suhde on esillä lähes koko Skiftesvikin tuotannossa. Suhde voi olla lämmin, kaipaava, ristiriitainen, jopa nilkuttava ja etääntyvä, kuten romaanissa Pystyyn haudattu (1984).

Skiftesvikin teosten miljöötä hallitsevat usein meren läheisyys ja sen synnyttämä ilmapiiri. Näissä teoksissa tarinan huippukohta sijoittuu merelle, jossa käydään paitsi luonnonvoimien myös ihmismielen taistelua. Skiftesvik myöntää, että meri on hänelle luontosuhteen hahmottamisväline sekä tunteiden ja tuntemusten peili. Hyvin monissa Skiftesvikin teoksissa maisema- ja henkilökuvaus ikään kuin kietoutuvat yhteen.

[Kuva: Vallaton Skiftesvik]

Skiftesvikin novelleja on mukana useissa eri novelliantologioissa. Vallaton Skiftesvik, 15 tarinaa -kokoelmaan on koottu tarinoita kolmesta aiemmasta kokoelmasta: Puhalluskukkapojasta ja taivaankorjaajasta, Tuulen pojasta ja Suolamännystä. Mukaan pääsevät muun muassa Viltterin ja Mallun kommellukset, seutukaavamaisteri Hannes Mularin valtuuskuntamatka ja sahoja kiertävän tarkastajan käynti Martinniemessä. Vakavampaa sävyä kokoelmaan tuovat novellit "Vaakunakylä" ja "Nainen joka halusi nähdä albatrossin". Kokoelma sisältää seuraavat novellit: "Filmimiehet", "Piippolaan", "Valtuuskunta", "Surkea onnettomuus", "Nainen joka halusi nähdä albatrossin", "Sahantarkastaja", "Sankari ja enkeli", "Vaakunakylä", "Taisto", "Vastuullinen tehtävä", "Vanha mies", "Näprääjä", "Katsastus", "Vainajan veli" ja "Jouluksi kotiin".

Muita antologioita, jotka sisältävät Skiftesvikin novelleja ovat Matkanovelleja, Lukemisia lukiolaisille, Murhan sävel, Novellin vuodenajat ja Mielen maisemat

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku