Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Suolamänty, lyhyttä proosaa, WSOY 1988

"Se on hyvä, entistä laatua. Mutta se ei hätkähdytä. Nyt kirjailija ei ole halunnut rikkoa rajojaan."
(Olavi Jama, Kaleva 1.10.1988.)

[Kuva: Suolamänty]

Skiftesvik jatkaa edellisistä kokoelmista tuttujen aiheiden ja tapahtumapaikkojen parissa. Kokoelmaa on kiitetty taitavasti rakennetuista, yllättäviä käänteitä sisältävistä tarinoistaan, mutta myös moitittu Skiftesvikin kirjallisen tuotannon "välipalaksi".

Suolamänty sisältää 10 novellia: "Vaakunakylä", "Taisto", "Sahantarkastaja", "Leif", "Jouluksi kotiin", "Musta lokki", "Suolamänty", "Tsehovin paikat", "Soita minulle Sorrento" ja "Vastuullinen tehtävä".


"Suolamänty"

Oulun Taskilassa yhä pystyssä oleva ikipetäjä kertoo osaksi vanhaan perimätietoon ja Oulun historiaan pohjautuvan tarinansa ja vie lukijan kiehtoviin sattumuksiin menneisyyden eri kerroksiin. Luonnon ja pienen ihmisen välinen liitto kestää; luonto suojelee ihmistä, kunhan sitä kuunnellaan ja kunnioitetaan.


"Vaakunakylä"

Osittain todellisuuspohjaisia aineksia sisältävä novelli kertoo jatkosodan ajasta. Veli ja hänen ukkinsa ovat tutustuneet saksalaisiin sotilaisiin, jotka ovat leiriytyneet Hyrynsalmi–Kuusamo-kenttäradan parakkeihin Hyrynsalmelle. Ukki käy kauppaa saksalaisten kanssa ja siinä sivussa vähän hoopottaakin heitä. Rintamalla olevasta Seppo-isästä ei ole pitkään aikaan kuulunut mitään, kunnes pellolle ilmaantuu outoja kulkijoita, jotka kertovat Sepon olevan elossa. Veli hyppää radalla seisovan rullavaunun kyytiin. Tapahtuu onnettomuus, ja Veli joutuu vaikeuksiin. Vaakunakylän ystävälliset saksalaiset muuttuvat vihollisiksi.


"Taisto"

Novelli sijoittuu tuttuun puutavarayhtiön hallitsemaan kylään, ja sen minämuotoisena kertojana on Junnu, kenties sama Junnu kuin Viltteri ja Mallu -kertomuksissakin. Kolttaäitinsä kanssa asuva Taisto vetelee haitarillaan "Metsäkukkia", kuten aina pikku pienissään. Pihaan kerääntyy poikia soittoa kuuntelemaan. Eräs heistä nälvii Taistoa, koska tällä ei ole naista ja koska tämä aina soittaa samaa kappaletta. Mutta sahatyöläinen Taistopa näyttää, että hän osaa soittaa mitä ja milloin haluaa ja vetäisee kurtustaan komeasti uudet sävelet!


"Sahantarkastaja"

Tosipohjainen tarina kertoo harmittoman höppänästä, miehestä, joka kiersi Pohjois-Suomen sahoja esiintyen sahantarkastajana. Novellissaan Skiftesvik suhtautuu lämpimästi hymyillen tähän sympaattiseen kylähulluun, joka tuntuu tietävän sahan asioista enemmän kuin sen isännöitsijä itse.


"Leif"

Novelli sijoittuu pohjoissuomalaiseen, hyvin oulumaiseen merenrantakaupunkiin. Sen päähenkilö on varakas viisikymppinen Gunilla, joka kyläilee nuoren ystävänsä Leifin luona. Leifillä on toinenkin naisystävä, kaunis Maria, jolle Gunilla on aivan syystä mustasukkainen ja joka paljastuu novellin lopussa hänen tyttärekseen.


"Jouluksi kotiin"

Viltterin ja Mallun pitäisi löytää asunto. Viltteri yrittää parhaansa mukaan hankkia perhelleen kattoa pään päälle ja joutuu samalla monenlaisiin kommelluksiin "Nuottasaaren Alkoon" ja hullujen keskelle Seelanninkylään. Kun Viltteri ei onnistu asunnon hankkimisessa, Mallu turvautuu jälleen ihailtavaan nokkeluuteensa perheensä pelastamiseksi.


"Musta lokki"

Musta lokki on pirtuvesien ajat kokeneen kalastaja-Heikin näkemä salaperäinen, yliluonnollinen lintu, joka voi olla myyttinen viestintuoja tai vain unta, alitajunnan luomus. Silti se on minämuotoiselle näkijälleen täyttä totta ja vaikuttaa hänen ratkaisuihinsa.


"Tsehovin paikat"

Kirjailijaliiton matkalla Neuvostoliitossa oleva Ruottinen näkee ja kuulee ihmeellisiä asioita. Leukapartainen mies mausoleumista seuraa häntä. Moskovassa Ruottinen saa vinkin matkustaa maailman suurimman kirjailijan eli Tsehovin paikoille Taganrogiin, jotta hän voisi tulla oikeaksi, totta puhuvaksi kirjailijaksi. Mutta mikä matkan aikana kuullusta ja nähdystä todeksi väitetystä on totta, ja onko muistelmilla dokumenttiarvoa?

Novelliin sisältyy jakso, jossa suomalainen teatteri vierailee Kazanissa tataariseudulla. Kohtauksessa on selviä yhtymäkohtia Kom-teatterin vierailuun samoille seuduille keväällä 1988 Skiftesvikin näytelmällä Pystyyn haudattu.


"Soita minulle Sorrento"

Materiaalia novellinsa raadollisiltakin vaikuttaviin tunnelmiin ja jopa henkilöhahmoihin Skiftesvik on saanut omista kokemuksistaan räväkän Iltaset-lehden toimitussihteerinä. Myös hän, kuten novellin Palosuo, pääsi haastattelemaan kenraali Francon tytärtä Carmencitaa, kun tämä piti Oulunsalon lentoasemalla lehdistötilaisuuden.


"Vastuullinen tehtävä"

Luotsi Kassu Juola, tuttu martinniemeläishahmo Skiftesvikin muista teoksista, on saanut tehtäväkseen soutaa luotsipiirin Salme-lehmä rysäveneellä mantereelle. Merimatkan aikana nousee myrsky, ja Kassu joutuu rantautumaan majakkasaarelle. Saarella Salmea havittelevat palvilihoiksi Vertti ja hänen vähälahjaiset poikansa. Neuvokkuudellaan Kassu lopulta selviää vastuullisesta tehtävästään. Novellin tyyli on veijarimainen ja humoristinen, mutta pohjalla kulkee vakavampi vire pienen ihmisen taistelusta nöyryyttäjiänsä vastaan. 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku