Pohjoista musiikkia
Hakemisto

Suomirokkia Haukiputtaalla

Tehtaan pilli huutaa ihmiset portista
ulos purkautuvat kohti kylänraittia
kaupoissa on ruuhkaa autot äitejä odottaa
tukkirekat vastaan puskee ihmisvirtaa

Isän kanssa me istutaan meiän ysikutos Saabissa
tuo Haukijussi muuten se ei ole kaapissa
ja tuota maalaria sitä ei ole siunattu aivoilla
ja tuo rouva tuolla oli ennen tyttö laivoilla

Ei se tuokaan aivan täysillä käy
ei se tuokaan aivan täysillä käy (niin ne sanoo)
ei se tuokaan aivan täysillä käy
mutta silti sahalla se töissä vaan käy
ja meillä muilla se ei vain päälle päin näy

Jukka Takalo (Aknestik) teki tästä lapsuudenkyläänsä Martinniemeen liittyvästä laulusta nostalgisen aihion jo 2000-luvun alussa, mutta sillä erää se ei löytänyt muotoaan. Kun Takalon kotimetsää Kiiminkijoen suulla oltiin kaavoittamassa asuinalueeksi ja kun samaan aikaan talvella 2008 uutisoitiin tehtaiden lakkauttamisesta syrjäseuduilla ympäri maata, tekstille löytyi uusi suunta.


Jukka Takalo. Kuva: Carita Forsman.

Useissa aiemmissa lauluissaan Takalo palaa lapsuus- ja nuoruusmaisemiinsa. "Martinniemi", "Martinniemen saha" ja "Haukipudas" liittyvät selvästi hänen kotipaikkaansa. Takalon mukaan hänen kaikkien laulujensa tarinat voisivat sijoittua hänen kotikylälleen, vaikkei tätä nimettäisikään.

Takalon sielunmaisemaa ovat Perämeri, rantametsä, kalasatama aallonmurtajineen, jokisuisto saarineen ja majakkaluoto. Hänen Aknestik-aikaisten laulujensa miljöö näyttäytyy yleensä kauniina ja romanttisena, joskus ajallisen etäisyyden päässä; hellemaa löytyy muistoista ja kesä, jolloin kuunneltiin suomirokkia c-kasetilta kynttilänvalossa, on nostalgian kultaama. Joskus laulajan sydän on niin umpijäässä ja täynnä melankoliaa, että se on jäänmurtajaakin raskaampi.

Takalo on syntynyt Ruotsin Skinnsgattebergissä vuonna 1967. Haukiputaan Martinniemeen hän muutti viisivuotiaana. Aikuisiällään hän on välillä asunut Oulussa ja pääkaupunkiseudulla, mutta on tätä nykyä palannut haukiputaalaiseksi.

 

Teksti: Satu Koho
 

OUTI-verkkokirjasto



 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku

Tutustu myös näihin