Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Töitä arkkunikkarille

Sekä Karpelan 50-60-luvun vaihteessa Seikkailujen Maailmassa julkaistu että Skiftesvikin 80-luvun puolivälin FinnWest-tarinat edustavat tyylikkäästi aidon kirjallisuuden sisältöjä länkkärimuodossa: ajattomia ja yleispäteviä kertomuksia ihmisistä vaikeissa olosuhteissa – keskellä villiäkin villimpää raadollista maisemaa – siis alkuperäistä ja oikeaa Villiä Länttä. (Suuri Kuu, kuvaus teoksesta)

[Kuva: Töitä arkkunikkarille]

Juri Nummelinin toimittama kokoelma kuuluu Turbatorin M-sarjaan, jossa julkaistaan lehdissä, kokoelmissa ja nettilehdissä ilmestyneitä novelleja uusintoina. Pehmeäkantisessa teoksessa on lännennovelleja Joni Skiftesvikin lisäksi Totti Karpelalta.

Kokoelmassa ovat mukana Skiftesvikin Kolmiokirjan aikaiset tarinat "Menneisyyden vanki" (FinnWest 12, 1983), "Elämä edessä – elämä takana" (FinnWest 2–5, 1985), "Etsivä Moore ja jokirosvot" (Kostaja 3, 1984), "Larryn lomapäivä" (Kostaja 2, 1984) ja "Kuolemaantuomitun pako" (Kostaja 5, 1984).

Tapaamme novelleissa lain kummallakin puolelle asettuvia henkilöitä, kuten FinnWest-sarjasta kuuluisan Wild Finn -hahmon Juho Kaaponpoika Helapään. Ongelmia ratkotaan genrelle tyypilliseen tapaan ampumalla, mutta myös henkilöiden persoonat ja vanhat traumat nousevat esiin, ja jopa perinteisten sukupuoliroolien rajoja koetellaan. Jos joku on kuvitellut länkkäreitä kaavamaisiksi kertomuksiksi paperinohuine päähenkilöineen, Skiftesvikin ja Karpelan novellit voivat tarjota miellyttävän yllätyksen. Perinteisiä lännentarinoita ne ovat toki siinä mielessä, että ne tihkuvat jännitystä, tiukkoja tilanteita ja yllättäviä ratkaisuja.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku