Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Tv-elokuvien käsikirjoitukset


Valtuuskunta, 1984 ja Yö Helsingissä, 1987

Valtuuskunta (MTV-teatteri, 1984) on ensimmäinen Skiftesvik-filmatisointi. Pauli Virtasen ohjaama hauska, jopa riemukas tv-elokuva pohjautuu kirjailijan samannimiseen novelliin (1983), joka kertoo Project Aqua -vesiensuojelukongressiin Montreux'iin matkaavan lähes kielitaidottoman suomalaisvaltuuskunnan touhuilusta Kiiminkijoen suojelemiseksi. Pääosissa ovat Hannu Huuska, Martti Kainulainen, Aapo Vilhunen, Anne Nielsen, Helena Haavisto, Martti Tschokkinen ja Esko Mattila. Dramatisointityön tekivät Panu Rajala ja Pauli Virtanen. Elokuva sai lehdistön palkinnon Kultainen Praha -festivaaleilla 1985. Se kuvattiin Oulussa, Kiimingissä ja Montreux'issa.

Yö Helsingissä (MTV-teatteri, 1987) on tragikoominen tarina kainuulaisen kunnanjohtaja Raumalan Helsingin matkasta. Kunnanjohtaja saa ystävältään alivaltiosihteeriltä kutsun esitelmöitsijäksi ulkomaankauppaseminaariin. Uusi puku ostetaan ja vaimo evästää miehensä matkalle, josta molemmat toivovat paljon. Hotellipulan vaivaamasta Helsingistä löytyy yösija vain kolmannen luokan matkustajakodista ja seuraavana yönä kunnanjohtaja on kuin puusta pudonnut elämän raadollisuuden keskellä. Pääosissa tässä Pauli Virtasen ohjaamassa tv-elokuvassa ovat Paavo Piskonen, Kirsti Kemppainen, Aapo Vilhunen ja Katriina Rinne. Käsikirjoituksen teki Joni Skiftesvik. Elokuva pohjautuu kirjailijan samannimiseen novelliin (1983).


Kenraalin poika, 1985

Kenraalin poika (TV1, 1985) on Skiftesvikin novelleihin "Peilinki" ja "Ensimmäinen työpäivä" perustuva näytelmäelokuva, joka kertoo lakosta ja sen aiheuttamista paineista pääluottamusmies Oiva Selanderin perheessä. Elokuva kuvattiin lähes kokonaan Haukiputaan Martinniemessä ja Kiiminkijokisuulla. Sen ohjasi Pauli Huotari, ja pääosissa olivat Hannu ja Panu Pelkonen sekä Tuula Meisaari-Toiviainen.


Katsastus, 1988

Matti Ijäksen ohjaama Katsastus (Kunnon Kino -sarja, TV1, 1988) on loistavaa dialogia ja jo legendaarisiksi muodostuneita sutkauksia täynnä oleva arkipäivän kipeistä asioista kertova komedia, jonka keskushenkilöt ovat yhteiskunnallisesti orpoja. Huumori syntyy henkilöiden elämäntavasta. Lohduttomuudesta kasvaa se voima, jolla he porskuttavat eteenpäin.

Idean tähän jo kulttimaineeseen nousseeseen elokuvaan esitti Ijäs. Hän ehdotti Skiftesvikille käsikirjoituksen tekemistä tämän kolmesta novellista "Vanha mies" (1983), "Näprääjä" (1983) ja "Katsastus" (1985). Joni Skiftesvikin laatiman elokuvakäsikirjoituksen ovat dramatisoineet Matti Ijäs ja Timo Torikka.

Tv-elokuvan tapahtumat keskittyvät pohjoisen pikkukaupunkiin ja siellä vietettäviin häihin. Häät ovatkin merkittävin uusi osuus elokuvassa verrattuna sen pohjana oleviin novelleihin. Myös kerrontanäkökulmaa on muutettu: novelleissa se on minämuodossa Junnun, kun taas elokuvasta tällainen näkökulma puuttuu. Junnu on elokuvassa sivuhenkilö, eikä Öövinikään nouse siinä päähenkilö Viltterin yläpuolelle, vaikka paikoin samalle tasolle hänen kanssaan.

Eniten Skiftesvik joutui muokkaamaan elokuvaa varten novelliaan "Näprääjä". Sen keskeiset tapahtumat on siirretty synnytyssairaalaan ja kohtauksiin on tuotu mukaan Öövini.

Rakenteeltaan Katsastus muodostuu peräkkäisistä kohtauksista ja jaksoista, joiden sisällä aikaa on leikattu. Tapahtumien kulku etenee iltapäivästä seuraavan päivän iltaan. Elokuva on paitsi Ruotsin Haaparantaan suuntautuvasta katsastusmatkasta kertova pienimuotoinen road movie, myös neljä toisiaan sivuavaa tarinaa: Viltterin tarinan sisältönä on auto, Mallun tarinan keskipiste on lapsi, Öövinin tarinan teema on vanhenemisen vaikeus, ja Junnun kohtalona on olla sivustaseuraaja.

Viltteriä näyttelee Vesa Vierikko, Mallua Kaija Pakarinen, Ööviniä Sulevi Peltola ja Junnua Markku Maalismaa.

Katsastus sai kriitikoilta yhtä hyvän vastaanoton tv-elokuvana kuin sen pohjana olleet novellitkin saivat aikoinaan. Elokuva menestyi Suomen edustajana Prix Italia-kilpailussa. Matti Ijäs kertoo mieltyneensä omista elokuvistaan eniten Katsastukseen. "Siinä on sellaista jätkäpoikien rentoa menoa", hän perustelee.


Jose, 1993

Ajankohtaiseksi ja tärkeäksi arvioitu neliosainen tv-minisarja Jose (TV2, 1993) kertoo siitä, minkälaisiin ennakkoluuloihin värillinen lapsi törmää arki-Suomessa. Brasiliassa insinöörinä kymmenen vuotta työskennellyt, Suomeen palaava nuori leskimies ja hänen kouluikäinen mulattipoikansa Jose asettuvat asumaan pienelle paikkakunnalle miehen vanhempien luo. Onko elämä siellä mahdollista vai onko edessä muutto takaisin Brasiliaan? Sarja on tavallaan jatkoa Skiftesvikin novellille "Metku" (1985). TV-sarjan ohjasi Jarmo Lampela, ja sen pääosissa ovat Heikki Paavilainen (isä), Sakari Mäläskä (Jose) ja Martti Pennanen (isoisä).

"Jose on katsojalle yhtä kuin itsetutkiskelun paikka. Kannattaa tutkiskella", kirjoitti Jukka Kajava (Helsingin Sanomat 27.3.1993).


Ammattimies, 2000

Ammattimies (TV2, 2000) on kolmiosainen psykologinen jännityssarja oravanpyörässä kieppuvasta ihmisestä, tilaustyönä tuhopolttoja tekevästä konsultti Jouko Holstista (Hannu Kangas). Eläkkeelle siirtyvä rikospoliisi Sulo Pajari (Jorma Koho) – saman niminen ilkiö esiintyy Skiftesvikin novellissa "Petsamon kultatynnyri" (1991) – haluaa näyttää pystyvyytensä tutkijana vielä kerran niin rikollisille kuin entisille työtovereilleen. Niin sitten kaksi ammattimiestä, poliisi ja rikollinen, ottavat mittaa toisistaan. TV-sarjan käsikirjoitti Joni Skiftesvik ja ohjasi Kalle Pursiainen. Sarja on kuvattu Oulun seudulla.


Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja, 2002

Raimo O. Niemen ohjaama Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja, joka perustuu Joni Skiftesvikin esikoisteoksen mestarilliseen niminovelliin, palkittiin parhaana pohjoismaisena lyhytelokuvana Malmössä syksyllä 2003 järjestetyssä Nordisk Panoramassa. Tromssan elokuvafestivaaleilla se sai kunniamaininnan 2004. Elokuva ensiesitettiin TV2:ssa joulukuussa 2002.

Elokuvan käsikirjoituksen teki Joni Skiftesvik, ja sen tuotti Mandart Entertainment YLE TV2:lle. Projektissa oli mukana oululainen elokuva- ja mediakeskus POEM.

Elokuvan talvikohtaukset kuvattiin Skiftesvikin lapsuusmaisemissa Haukiputaan Martinniemessä ja kesäkohtaukset Hailuodossa ja Halosenniemessä. Elokuva on tavallaan laajennus novellista: siihen on tuotu mukaan uusi teema, syyllisyys.

Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja on kerännyt runsaasti mainetta myös kotimaassa. Se valittiin vuoden 2002 parhaaksi kotimaiseksi TV-elokuvaksi (Suomen lehdistökriitikoiden raadin valinta / Katso-lehti), se sai kunniamaininnan Koura 2002 -kilpailussa ja oli kolmen parhaan joukossa Venla 2002 -kilpailussa.

Elokuvan lapsirooleissa loistavat Pekka Tirri (Lennu), Aleksi Niskanen (Ville) ja Samuli Kokkonen (Esko). Hukkuneiden poikien isosisko Anitaa esittää Skiftesvikin tytär Saga Skiftesvik, isää Jarmo Mäkinen ja äitiä Tuula Väänänen. Lyhytelokuvan upea kuvaus on Kari Sohlbergin käsialaa.


Äiti ja Seija, 2003

Juha Rosma käsikirjoitti ja Kalle Pursiainen ohjasi Joni Skiftesvikin novellin "Äiti ja Seija" (2000) samannimiseksi tv-elokuvaksi TV2:lle vuonna 2003.

Rakkauden ristiaallokossa heittelehtivää poikamiestä Junnua vokottelee hänen meripelastusseurakaverinsa ex-vaimo Seija, joka tosin seurustelee jo kalakauppiaan kanssa. Hoitokodissa asuva Junnun äiti varoittelee poikaansa kauniin Seijan viekoituksista ja petollisuudesta, mutta Junnu ei äitiään kuuntele ja saa kärsiä.

31-minuuttisen, Oulun seudulla (muun muassa Kellon vesillä) kuvatun Jussi Niilekselän tuottaman tv-elokuvan näyttelijät ovat oululaisia. Seijaa näyttelee Petra Karjalainen, Junnua Mikko Leskelä ja äitiä Seija Näppilä. Elokuva oli Venla-ehdokas.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku