Okariino
Satukallio
Satumetso
 
Hakemisto

Perä-Pohjolan poikatytöt

Tyttökirjallisuudessa yleisinä pysyivät pitkään romanssirakenne ja poikatytön tyyppi. Annikki Setälän suositun Poikatytön (1941) Irja, 16, on metsänhoitajaisänsä tyttö. Irja ahmii Jack Londonia ja osallistuu karhunkaatoon. Ensimmäinen, tytön seksuaalinen herääminen tapahtuu, kun taloon tulee nuori apulaismetsänhoitaja Etelä-Suomesta. Kun mies valitsee Irjan sijaan tämän naisellisen isonsiskon, poikatyttö joutuu miettimään, mitä hän itse haluaa tulevaisuudeltaan.

Jatko-osassa Karhunkierros (1956) agronomiksi opiskeleva Irja kohtaa oman pohjoisen miehensä, lääkärin, jonka nimikin on Karhu.

         


Lapin kaunein kulta

Myös monista aiheista kirjoittaneen Kirsti Heporaudan tyttökirjassa Lapin aarteet (1960) eletään romanssia Lapin kanssa. Utsjoen matkailumajalla töissä oleva Mirna, 16, kohtaa Lapissa niin paikallisen tietäjän kuin saamelaisten jalokiviaarteen. Pohjoisen luonto on kuitenkin aarteista paras.
 

Vihreä valo: Ongelmakeskeisyyttä pohjoisessa
 
1960- ja 1970-luvulla sukupuolierot tasoittuivat nuortenkirjallisuudessa ja erilaiset ongelmat nousivat keskiöön.  Oululainen Mirjami Hietala käsitteli teoksissaan muun muassa nuorten mielenterveysongelmia ja heidän yrityksiään jäsentää vanhempiensa avioeroa. Esimerkiksi teoksessa Vihdoinkin vihreä (1981) Laura, 14, huomaa, että äiti "oli turhautunut, äidillä oli väärä mies ja väärät lapset, ja toinen niistä olin minä".
 

Ei paluuta Pudasjärvelle

Margareta Keskitalon teoksen Tyttö Kuunarilaiturilla (1968) Hannamari pitää vanhaa kuunarilaituria turvapaikkanaan, kotinaan ja perheenään, kun äiti on psyykkisesti sairas ja isä ja veljet poissa pohjoisessa, työllisyystöissä. Jo esikoisteoksessa Satamakylän serkukset (1960) liikuttiin Raahen seudulla.
 

Toripoliisi 2003. © Oulun kaupunki.
 
Oulu puolestaan näkyy teoksessa Sirkustuulta Tuulimyllynkadulla (1963). Liukuhihnaballadi (1971) perustui Ruotsiin lähteneiden pohjoissuomalaisten nuorten haastatteluihin. Todetaan, että lähdettävä oli.
 
Nuorilla ei ole harhaluuloja myöskään Ruotsista: "tässä maassa meikäläinen tulee olemaan kuolemaansa saakka pelkkä raskaan sarjan duunari".
 
 
Teksti: Liisi Huhtala 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku

Tutustu myös näihin