Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Valmista sydämesi unohtamaan

Pienoisromaani Valmista sydämesi unohtamaan (1945) on osin Hällin nuoruuteen pohjautuva kuvaus isän ja pojan viimeisestä yhteisestä keväästä. Tapahtumat on sovitettu muutamaan viikkoon Oulujoen rannalla: koski pauhaa ja kevät tuoksuu vasta tervatulta puulta.

Oppikoulun seitsemättä luokkaa käyvässä Laurissa, jonka aikuistumiseen romaanin kerronta painottuu, on paljon samaa kuin Jäät lähtevät -romaanin Paulissa. Sekä Pauli että Lauri edustavat eräänlaista Hällin tuotannon perushahmoa: äiditöntä, hieman syrjästä muita tarkkailevaa nuorukaista, joka on kiinnostunut kirjallisuudesta ja filosofiasta.

[Kuva: Valmista sydämesi unohtamaan]

Lauria ja hänen isäänsä Simo Korpea yhdistää unelma luvatusta maasta, matkasta kaukaiselle etelämeren saarelle. Haave on yhtäältä raamatullinen viitatessaan elämän rajallisuuteen ja tuonpuoleisessa odottavaan vapautukseen. Toisaalta se on Laurin vapaan nuoruuden vertauskuva: Simo Korpi joutui jo lapsena raskaaseen työhön, mutta pojalleen hän haluaa tarjota helpomman elämän.

Teoksen miljöö – Lassinkallion puutalot, koivukujat ja pojat virtalautaa vetämässä – muodostaa autenttisen kuvan 1930-luvun alun Oulusta, jossa on tunnetusti hyvä syntyä, mutta huono elää. Artikkelissa "Synnyin- ja kasvukaupunki Matti Hällin kirjojen kuvastimessa" (Kaleva 30.10.1967) Hälli valottaa kirjansa taustaa. Lähtemisen hän laajentaa osaksi oululaista mentaliteettia:

Oulussahan sanottiin, että siellä on hyvä syntyä mutta huono elää, ja se piti kirjaimellisesti paikkansa monessa suhteessa. Ihan tuntumassa oli se suuri muuttoliike joka suuntautui Amerikkaan ja jossakin tapauksessa Australiaankin. - - isäni ja minä haaveilimme usein Australiaan menosta. Pilvilinnoja oli mukava rakennella ja ajatella miltä tuntuisi olla tosi kaukana, ekvaattorin toisella puolella. Tästä tuumimisesta ja tunnusta kasvoi aikanaan »Valmista sydämesi unohtamaan» kirja. Sen romanttisentuntuinen nimi ei ollut keksintöäni, vaan ensi säe muinaisen egyptiläisen faaraon Antufin laulusta ja kuului oikeastaan lähinnä »Vahvista sydämesi unohtamaan kaikki mistä kerran iloitsit».

Valmista sydämesi unohtamaan on eräänlainen muistokirjoitus Hällin isälle, hänen sitkeydelleen ja elämänkokemukselleen. Uudessa Suomessa romaanin arvostellut Ilpo Kaukovalta kiitteleekin teosta onnistuneesta henkilökuvauksesta. Simo ja Lauri Korvessa hän näkee "jotakin läheltä nähdyn todistusvoimaisuutta", "aitoa herkkyyttä" ja "viisasta inhimillisyyttä", vaikka kuvauksen sävy koetteleekin paikoin "hentomielisyyden rajaa". 

Lähteet:

Kaukovalta, Ilpo: Arvostelu romaanista "Valmista sydämesi unohtamaan". Uusi Suomi 3.7.1945.

Synnyin- ja kasvukaupunki Matti Hällin kirjojen kuvastimessa. Kaleva 30.10.1967.

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku