Pohjoista musiikkia
KirjastoVirma
Hakemisto

Viltteri ja Mallu, kertomuksia, WSOY 2003

"Skiftesvik käsittelee pariskunnan nuhjuista arjen rosoisuutta lämmöllä, jossa karhea ja kaunis, hupaisa ja haikea liikkuvat liki toisiaan."
(Marko Taavila, Ilta-Sanomat 10.11.2003.)

[Kuva: Viltteri ja Mallu]

Skiftesvik on koonnut rakastamiensa elämäntapataiteilijoiden Viltterin ja Mallun tarinat yksiin kansiin seuraten pariskunnan taivalta loogisessa aikajärjestyksessä. Kokoelman kymmenestä tarinasta seitsemän on tuttuja aikaisemmista teoksista, mutta niitäkin on stilisoitu jonkin verran kokonaisuuteen sopiviksi. Kolme tarinaa – "Pisnesmies", "Kirje Ruotsiin" ja "Äiti ja Hilduri" – on kirjoitettu varta vasten tähän kokoelmaan.

Jo kulttihahmoiksi nousseet Viltteri ja Mallu ovat saaneet heikot eväät, mutta he nilkuttavat pää pystyssä eteenpäin, eikä heidän uskonsa tulevaisuuteen tunnu sammuvan. He selviytyvät aina, ehdottomasti, vaikka koko ympäröivä yhteiskunta on esteenä heidän elämänsä rakentamiselle. Syvästi ymmärtäväisissä kertomuksissa Mallu ja Viltteri sivaltavat vähintään terävillä sanoillaan ikäviä naapureita, ahneita vuokraisäntiä, velkojia, tärkeileviä virkamiehiä, hidastelevaa hoitohenkilökuntaa, typeriä sukulaisiaan…

Helsingissä puuhataan Viltterille ja Mallulle omaa faniklubia, ja Viltterin surkuhupaisasta katsastusreissusta kertovaa tv:stä nauhoitettua Katsastus -elokuvaa veivataan kotivideoissa vuosi toisensa jälkeen. Kirjan kannessa komeilee Viltterin rakas "Hilma", jonka rekisterinumero on peräisin Skiftesvikin omasta Hillmanista. Kirjailija myöntää, että etenkin kokoelman alkupuolen tarinoissa on mukana sattumuksia, jotka ovat sivunneet hänen omaa elämäänsä tavalla tai toisella.

Kokoelma sisältää seuraavat novellit: "Vanha mies", "Näprääjä", "Katsastus", "Vainajan veli", "Jouluksi kotiin", "Pisnesmies", "Kirje Ruotsiin", "Hometta", Äiti ja Hilduri" ja "Singer-ukko".

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku