Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Oululaisia jazz-yhtyeitä 1960- ja 1970-luvulla

Sinänsä 70-luvun konserttitoiminta oli varsin vähäistä varsinkin vuosikymmenen loppupuolella. Voidaankin väittää, että toimintaa hallitsi 80-luvun alkupuolelle musta aukko. Oululaisten jazzbändien kovaa mainetta ylläpiti lähinnä kaksi orkesteria, jotka molemmat oli perustettu jo 1960-luvun puolella.

Näistä kahdesta vanhempi eli Jam Boys, oli teininuorison suosikkitanssiorkesteri, vaikka sen ohjelmisto koostui varsin moderneista jazzrytmeistä. Vuonna 1962 bändissä soittivat: Martti Lappalainen piano, Timo Lappalainen trumpetti, Erkki Lehtola tenorisaksofoni, Seppo Siekkinen basso, sekä Jukka Teittinen rummut ja Timo Ravaska kitara.


Jamppa Tuominen oli jazzmuusikko

Edesmennyt iskelmäguru Jamppa Tuominen soitteli nuoruudessaan erilaisissa kokoonpanoissa (Pertti Haipolan nuorisoyhtye, Tupla-trio), kunnes muistaakseni v. 1968 syntyi Jarmo Tuomisen Sextetti. Tässä erinomaisessa orkesterissa soittivat puhaltimia: Jamppa Tuominen saksofonit/klarinetti, Pentti "Vinkki" Hiltula tenorisaksofoni, Eero Lyttinen trumpetti ja rytmiryhmän muodostivat Kari Alenius basso, Seppo Paavola rummut, sekä Arppa Suomalainen hanuri/piano, vibrafoni jne.

Arppa Suomalainen muutti Jyväskylästä Ouluun 60-luvun puolessavälissä ja oli alusta lähtien todellinen jazzelämän piristysruiske huikeine taitoineen. Voidaankin väittää, että Arppa on tälläkin hetkellä kirjaimellisesti suomalaisen klassisen jazzin ehdotonta kärkeä ja on ansioitunut myös monipuolisesti säveltäjänä. Valitettavasti hänen sävellyksensä ovat toistaiseksi tallennettu vain kaseteille, joista ne pitäisi jonkun alan ammattilaisen nuotintaa.

Jamppa Tuomisen sextetin ohjelmisto käsitti runsaasti mm. Count Basien, Duke Ellingtonin sekä muiden swingin kulta-ajan bändien hittejä. Erikoista tässä bändissä oli se, että se vain kolmen puhaltimen voimin pystyi aikaansaamaan upean Miller-soundin.

 

Kestapo-yhtye

Kestapo-yhtye. Etualalla Jouni Kesti. Kuva: Arja Pullisen arkistot.


Toiminta vakiintuu

Ylioppilaskunnan Jazzklubin aktiiviaikoina perustettiin myös kolme Polar-alkuista orkesteria, joista kaksi toimii vireästi vielä tänäkin päivänä. Ne olivat Polar Soul Band, Polar Big Band ja Polar Dixie Band. Soulbändi jäi lyhytikäiseksi (mukana oli mm. Kalle Fält) ja big band on vaihtanut nimensä Oulu Big Bandiksi. Vain Polar Dixie Band soittaa enää saman nimisenä - tosin täysin uudella miehistöllä.
Toinen iso orkesteri oli Oulun kansalaisopiston opintokerhona toimiva Setllement Big Band. Nimi muutettiin Oulu Big Bandiksi kapellimestari Kari Veisterän tultua vetäjäksi. Siitä kehittyi yksi maamme eturivin suurista orkestereista. Toiminnassa oli Veisterän jäätyä pois jonkin aikaa taukoa, kunnes orkesteri aktivoitui hiljattain uudelleen alkuperäisellä nimellään. Nyt sen johtajana toimii Mika Kaijanen.

Kun päästiin 80-luvun alkuvuosiin, tarkemmin ottaen vuoteen -82, alkoivat sekä kotimaiset ja kansainvälisesti maineikkaat solistit ja orkesterit vierailla myös Oulussa. Osittain ansio lankeaa Suomen Jazzliitolle ja maamme ainoalle ammattiorkesterille UMO:lle, jotka tuottivat maahamme maineikkaita jazzareita. 

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku