Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

500 kg lihaa 1980 -

Maritta Kuula: laulu
Kauko Röyhkä: basso, kitara
Pupu Lihavisto: urut
RukiVehr: kitara
Jari Lehtonen: rummut
Maito Koivisto: congat

Maritta Kuula, Kauko Röyhkä ja Pupu Lihavisto perustivat 500 kg lihaa -yhtyeen v. 1980. Kuulan mukaan yhtye sai idean nimeensä Howling Wolfin kappaleesta "300 pounds of Joy". "Huumorimielessä" perustetun yhtyeen alkuperäinen tarkoitus oli tehdä musiikkia RukiVehrin ja Pupu Lihaviston taidenäyttelyyn, mikä toteutuikin keväällä 1981. Silloisessa kokoonpanossa Kauko Röyhkä ja RukiVehr soittivat sähkökitaraa, Pupu Lihavisto pianoa, Maritta Kuula haitaria ja Maito Koivisto conga-rumpuja. Röyhkä vastasi myös suurimmista osasta laulusuorituksia.

Kuula, Röyhkä ja Lihavisto sävelsivät musiikin. Teksteinä käytettiin suomalaisten runoilijoiden, mm. Uuno Kailaan, Aaro Hellaakosken, Yrjö Jylhän ja Einari Vuorelan (mitallista) lyriikkaa. Musiikki oli omaleimaista ja herätti ristiriitaisia tunteita kuulijoissa. Vaikutteita yhtye otti muun muassa vanhoista itkuvirsistä ja keskiajan musiikista. Röyhkä on maininnut yhtyeen vaikuttajiksi myös Velvet Undergroundin ja The Doorsin. Yhtyeen ensimmäinen albumi, Etkös ole ihmisparka, julkaistiin vuonna 1982. Kuula oli nyt laulusolisti, ja yhtye oli täydentynyt rumpali Jari Lehtosella. Kuulan omintakeinen laulutyyli, itämaiset rytmit ja ujeltavat sirkusurut olivat yhtyeen tunnuspiirteitä. Vuonna 1985 ilmestyi yhtyeen toinen albumi Ruusumajassa. Tällä levyllä RukiVehrin, Jari Lehtosen ja Maito Koiviston tilalle olivat tulleet kitaristiksi entinen Wigwam-basisti Mats Huldén ja rumpaliksi Jouni Pusa. Sävellystyöstä vastasivat edelleen Kuula, Röyhkä ja Lihavisto.

Kolmannen albuminsa Akvaario yhtye julkaisi vuonna 1988. Alkuperäisjäsenistä olivat mukana enää Kuula ja Röyhkä. Heidän lisäkseen levyllä soittivat Kimmo Laine urkuja ja bassoa, Olli Kauniskangas kitaraa sekä Kari Salminen rumpuja. Suurin osa sävellyksistä oli Kuulan ja Röyhkän tekemiä. Joidenkin kappaleiden säveltämiseen oli osallistunut myös entinen jäsen Pupu Lihavisto. Akvaario-levyn jälkeen yhtyeen toiminta lakkasi yli vuosikymmeneksi, kunnes vuonna 2002 yhtyeen viimeisin kokoonpano koottiin uudelleen. Vuonna 2004 näki päivänvalon albumi Sielu. Kyseessä on live-levy, joka sisältää sekä uutta että vanhaa tuotantoa. Nykyään yhtye keikkailee harvakseltaan tarkasti valituissa tilaisuuksissa. Vuonna 2007 bändiltä ilmestyi uusi albumi Nuori mies.

RukiVehr ja Pupu Lihavisto ovat myöhemmin toimineet The Leo Bugariloves –yhtyeessä.

Lähteet:

Sähköpostihaastattelu: Pupu Lihavisto
Heikki Mattila: Outojen sävelten aika. Kansan Tahto 11.9.1982.
Heikki Mattila: 500 kg jännitettä. Kansan Tahto 18.8.1982. 

OUTI-verkkokirjasto



 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku