Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Astro Lanes 1989 -

Tumppi Niemelä: laulu, kitara
Benson Penttilä: rummut
Jarski Jaakkola: basso
Nixu Nikula: kitara

Kitaristi-lauluntekijä Tumppi Niemelä näki 1980-luvulla oululaista rockelämää myös studion äänityspöydän takaa. Hän äänitti, miksasi ja tuotti mm. sellaisia yhtyeitä kuin EBPSATRFM, Radiopuhelimet, Faff-Bey ja Jolly Jumpers. Kaikki alkoi siitä, kun Niemelä sijoitti opintolainastaan kaverien demostudioprojektiin. Tästä kehittyi oulunlahtelaiseen autotalliin rakennettu Hagawaga-studio. Edullisine hintoineen Hagawagasta tuli kaupungin ykkös-demostudio. Studiotyön niksit Niemelä oppi itse tekemällä ja kokeilemalla - pakosta, sillä muut osakkaat jättivät käytännön työt hänelle.

Soittohommat Niemelä aloitti rumpalina mutta vaihtoi kitaraan, kun biisienteko alkoi kiinnostaa. Tumppi soitti Garbossa 1985-88. Tauon tultua, hän alkoi työstää omaa musiikkiaan apunaan rumpali Timo Takamäki. Kappale Miss America syntyi kaksikon studioimprovisoinnin tuloksena. Gaga Goodies -levymerkin tuottaja Miettinen kuuli laulun ja halusi teettää Tumpilla levyllisen musiikkia. Työympäristöksi valikoitui Soundmix-studio, jossa syntyi seitsemän päivän aikana Reality-albumin musiikki. Tumppi soitti, lauluoi ja työskenteli myös tarkkaamon puolella. Tylliseikolla oli väliä: englanninkielisellä rocklevyllä ei saanut näkyä yhtään suomen sanaa. Niinpä levyllä avustivat taiteilijanimet Eric Dorman, Timothy Gezzler ja Ki Benson eli Eki Tuormaa, Timo "Kessler" Raatikainen ja Kai "Benson" Penttilä. Tumppi itse esiintyi taiteilijanimellä Twinnie.

Reality sai hyvät arviot. Raikas, melodinen, ilmava perusrock poikkesi ajan valtavirran tarjonnasta. Vasta levyn julkaisun jälkeen vuonna 1990 Tumppi kokosi varsinainen keikkabändin. Tässä Astro Lanesissa soitti rumpuja Benson Penttilä, bassoa Jarski Jaakkola ja kitaroita Nixu Nikula ja Penu Pentikäinen. Kokoonpano työsti Niemelän kappaleita uudelle LP:lle Stripped (1991). Siinä yhdistyivät amerikkalaistyylinen kitarapop ja rhythm and blues. 

Lähteet:

Juho Juntunen: Astro lanes [...]. Soundi 7/1989.
Junnu Leskelä: Oulu-soundin takapiru. Rumba 5/1990.
Juho Juntunen: Villin Pohjolan jenkit. Soundi 11/1991.  

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku