Pohjoista kirjallisuutta
Nuottikirjasto
Naxos
Naxos Music Library Jazz
Musiikkikirjastot

Atlantic 1970 - 72

Reijo Kostilainen; kitara, laulu
Hannu "Hantte" Karjalainen; basso, laulu
Tapio Lassila; laulu
Arto Laurila; urut
Markku Mikkelä; rummut

Atlantic perustettiin Connectionin perustalle pienin miehistömuutoksin. Aluksi mukana olivat Tapsan, Reksan ja Maken ohella urkuri Pentti Ollikainen, puhallinsoittaja Hessu Leviäkangas ja basisti Hemppa Paavonaho. Yhtyeen ohjelmistossa voimabluesia tyyliin Ten Years After ja John Mayall, sekä jo unohdetun Amen Corner -yhtyeen psykedeelisempää materiaalia. Atlanticilta taittui myös tarvittaessa myös iskelmäpop.

Kun yhteistyö alkoi Beni Pussisen ja Texi Hannulan Polar-viihde -ohjelmatoimiston kanssa, keikat laajenivat koulubileistä tanssilavoille. Yhtye keikkaili useasti tunnettujen bändien lämppärinä: mm. Apollon kanssa Limingassa ja Wigwamin kanssa Torniossa. Tornion yleisö pitikin enemmän Atlanticin tanssittava musiikista kuin Wigujen progesta.

Jo loppuvuodesta 1970 miehitys vaihtui. Uusi kokoonpano, Tapsa, Reksa, Make, Hantte ja Artsi, esiintyi tanssilavojen lisäksi suosituissa Pohjankartanon rock-konserteissa. Yhtye esiintyi myös Pohjois-Suomen ekoilla rock-festivaaleilla Operaatio Villikissassa Iissä kesällä 1971. Atlanticilla oli käytössä tuohon aikaan peräti komeat Maxim-lauluvahvistimet, tehoa 2 x 60 W.

Keikkamatkat saattoivat olla ankeita. Kerran Pudasjärven Puhoskylästä palatessa Commer-keikkapaku suistui tieltä ja upposi "vyötäröä myöten" kinokseen. Henkilövahingoilta vältyttiin vaikka auto oli täynnä soittajia ja soittokamoja, mutta traktoreita tarvittiin ja raikkaassa talviyössä kului tunteja. Toisella talvireissulla Atlantic-Kleinbuss hyytyi Kemijärvelle. Seuraavana iltana oli keikka Tornion lähellä Vojakkalassa. Ainoa saatavissa oleva kyyti oli jokin teuras- tai kalajäteauto, jonka ohjaamoon mahtui ulkopuolisen kuskin lisäksi 2 henkeä. Vedettiin pitkää tikkua. Hävinneille tuli unohtumaton reissu: yli 300 km kylmässä ja haisevassa tavaratilassa soittokamojen kanssa. Vojakkalassa keikkapaikan lämmityslaite vielä pukkasi lämmön sijasta mustaa öljyistä savua kylmään saliin…mahtavaa tämä showbusiness ja rockelämä.

Markus "Lumperi" Lumme oli muutamilla reissuilla huuliharppuvahvistuksena. Maken jättäessä rokkihommat, rumpaliksi saatiin mm. Voodoo Magic -bändissä soittanut Nakke. Ehtipä kannujen takana hetken piipahtaa Ilkka "Ellu" Elliläkin. Atlanticin jälkeen Artsi jatkoi Watt71- ja Kopla-bändeissä, Hantte mm. Watt71- , Rocket- , ja Bluesbird -kuvioissa, ja Reksa Rocket- ja Timjam -miehistöissä. 

Lähteet:

Yhtyehistoriikki: Hannu Karjalainen
Sähköpostihaastattelu: Heimo Paavonaho

OUTI-verkkokirjasto 

OUTI-verkkokirjasto

– lainat ja haku